3 saker som säger precis ingenting om en persons duglighet som chef

Jag trodde mig helt klart tillhöra extremfalangen när det kommer till synen på chefers ansvar att axla förebildsrollen. Men de senaste veckornas riksnyhet rörande Hyresgästföreningens nio regionchefers val av boendeform har emellertid fått mig att omvärdera. Enligt nyhetsföljetongen är det tydligen djupt upprörande och provocerande att de nio anställda tjänstemännen med familjer har valt att bo i eget hus och inte i hyreslägenhet. Jag fattar ingenting. 

Cheferna på Hyresgästföreningen – som det flesta chefer och medarbetare – kan säkerligen kritiseras för mycket, men inte för att de med sina familjer har valt att bo i villa ”som många gånger är värda sju, åtta miljoner kronor”.Den ”granskande” journalisten Michael Syrén får av SVT frågan ”Men är inte det viktigaste att cheferna har relevanta kompetenser”, och svarar:

Självklart. Men det blir en distans mellan medlemmarna och cheferna.

En sömnig lista på vad som karaktäriserar en bra respektive dålig ledare ska jag inte skriva. Istället vill jag poängtera att följande tre saker säger just precis ingenting om en persons duglighet som chef oavsett arbetsgivare:

(1) Likhet 

Som chef förväntas du ha en ingående förståelse för verksamhetens kunder/medlemmar/klienter/patienter. Att ha som rekryteringskrav att chefen (och medarbetarna för den sakens skull) – i vissa fall med familjen – ska vara/leva precis som kunder/medlemmar/klienter/patienter vore en ytterst obegåvad absurditet. 

Förebildsrollen som chef handlar om att leva som du lär, inte att leva som kunden gör. Hyresgästföreningen driver inte frågan att alla måste bo i hyresrätt (och tack och lov för det, kötiden i Stockholm är redan tio år). De är en intresseorganisation för de som gör det. 

Att dela tillvaron med kunder/medlemmar/klienter/patienter gör ingen vare sig mer eller mindre kapabel till ledaruppdraget.

(2) Familjens ekonomi

Familjens ekonomi – så länge den är normalt skött och införskaffad på lagligt sätt – gör ingen vare sig mer eller mindre lämpad för ledaruppdraget.

(3) Bostad

Familjens bostad – stor eller liten, med eller utan trädgård, i stan eller utanför, ägd eller hyrd – gör ingen vare sig mer eller mindre duglig för ledaruppdraget.

Vi lever i en självförvållad och gränslös tidsera. Därför ligger det i alla nutida och framtida chefers intresse att höja rösten, sätta gränser och tålmodigt förklara om och om igen vilka krav det är förståndigt för verksamheten att ställa på sina chefer. Alternativet är att tillåta journalister som Michael Syrén med kollegor att sätta och befästa kravlistan.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen