Att folk gråter på toaletterna behöver inte betyda att finansborgarråd Jerlmyr är en hemsk chef

På kontoret hos Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) ”gråter folk på toaletterna”. Enligt källor till DI ska finansborgarrådet bland annat ha ”hängt ut medarbetare” och ”sparkat personer trots kompetens inom arbete”. Att Moderaterna har hamnat i skymundan av Miljöpartiet som man styr kommunen tillsammans med, är också en del av chefskritiken.

Det är fullständig katastrof på tjänstemannanivå. Folk gråter på toaletterna och ingen vill jobba med eller nära finansborgarrådet.”Källa till DI

Jerlmyr är måhända en alldeles förskräcklig chef, eller kanske en helt lysande sådan. Jag har absolut ingen aning. Säkert är emellertid att medarbetares tårar på toaletten inte är ett vedertaget tecken på dåligt chefskap. 

DIs källa lämnar bilden av att det på stadshusets toaletter är en ständig trängsel av gråtande medarbetare, och det är i och för sig alarmerande ovanligt. Samtidigt vet jag inte någon chef som aldrig har sagt eller gjort något som har lett till en medarbetares tårar; mitt under ett möte eller senare på toaletten, vid skrivbordet, i bilen, hemma eller någon annanstans. 

Några gråter för att de är ledsna, men tårar kan också dölja andra känslor som exempelvis frustration, ilska, ångest, dåligt självförtroende eller känslan av maktlöshet. Tårar är en helt naturlig mänsklig reaktion och ett sätt för många människor att hantera press. Därför säger tårar väldigt lite om vare sig medarbetararens eller chefens förmågor. Eller tillstånd. Att en medarbetare gråter på jobbet bör – isolerat sätt – inte leda någon till slutsatsen att personen är ett känslomässigt vrak, nära ett sammanbrott och/eller mindre skicklig på sitt jobb. Lika orimlig är den omedelbara slutsatsen att det är chefen som är boven, elakheten själv och en oduglig chef. För tårar på jobbet kan bero på så många olika saker. I en studie svarade 45 procent att de har gråtit på jobbet på grund av något chefen eller kollegorna har gjort eller sagt. Mer vanligt (48%) är det emellertid att det är personliga angelägenheter, arbetsbelastningen eller trakasserier som leder till tårar. 

Idag är det så enkelt och tyvärr även självklart att peka ut chefen som en oduglig usling när inte alla mår bra och trivs på jobbet. Men det enda som borde vara omedelbart självklart är att det är chefens (eller chefens chefs) uppgift att ta reda på varför tårar uppstår och arbetsmiljön upplevs som dålig. För att sen vidta åtgärder. 

Kansliledningen har initierat individuella medarbetarsamtal för att få en nulägesanalys av organisationen och det välkomnar jag." Anna König Jerlmyr

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen