Chefen har mage att säga till våra medarbetare: Ni har misslyckats. Ni har svikit.

Jag är fortfarande upprörd trots att det har gått två dagar. Att som ledare komma med riktlinjer ingår i jobbet och det var rimligt att statsminister Stefan Löfven givet smittspridningsläget kom med några nya regler och ”normer” i måndags. 

Det helt orimliga var hans kärnbudskap på presskonferensen; att vi – folket – har misslyckats. Vi har svikit. Statsministern hytte med såväl handen som pekpinnar och gav oss strängt besked om att nu får vi skärpa till oss och ta i lite mer, kämpa hårdare. 

Vi ”vanliga” chefer – som med säkerhet befinner oss avsevärt mycket närmare ”folket” än Löfven – borde bli rosenrasande. För vi ser dagligen hur våra medarbetare kämpar hårt trots oro, ändrade arbetssätt, ökad arbetsbelastning, ensamhet, distansering, nedstämdhet eller osäkerhet under coronapandemin. Och du och jag som chefer känner i hela kroppen hur ihärdigt och hårt vi i månader har kämpat för att rädda verksamheter, ta hand om våra kunder och inte minst hålla medarbetarnas välmående och ork uppe.

I en historiskt helt ny och utmanande situation har vi och våra medarbetare ställt om på tusen olika sätt på nolltid, och sen har Sveriges högsta ledare mage att peka på oss – sitt folk – och säga; ni har misslyckats. Ni har svikit. Det är så upprörande att det inte är klokt, inte minst för att folket (sannolikt) fortfarande har många månader kvar att kämpa. 

Olyckligtvis gjorde statsministern med måndagens presskonferens det avsevärt tyngre för oss chefer att hålla lågan uppe. Våra medarbetare behöver inte uppläxas, mästras och förminskas. De behöver bli sedda och få sina upplevelser validerade. Därför att det är bäst för produktiviteten, verksamheten och samhället. 

En bra ledare delar inte ut skuld till annan än sig själv. Och en bra ledare pratar inte om andra misslyckanden än sina egna. En riktig ledare bekräftar sina följares strävan, riktar strålkastaren mot felstegens lärdomar och ingjuter hopp och förtroende om att vi vill och kan växla upp ännu ett steg. 

Mer än någonsin behöver vi ledare som ser på sina följare med de ögon som Kay Pollak beskriver i sin bok ”Att växa genom möten”:

”Jag vill gärna tro att det är så; att varje människa alltid gör så gott hon kan. Det förändrar mycket – särskilt när jag just håller på att bli irriterad och störd på någon. Om jag bara hinner tänka tanken: Han gör just nu så gott han kan. Även om det är förbaskat svårt att se och acceptera det han gör.

Klarar jag att tänka den tanken blir jag på ett märkligt sätt befriad från en stor del av min irritation.

Pröva. Öva!" Utdrag ur ”Att växa genom möten”, Kay Pollak 2001

Jag är helt övertygad om att de allra flesta av oss chefer och våra medarbetare gör så gott vi kan just nu. Klarar jag av att tänka den tanken även när det kommer till Stefan Löfven så borde jag bli befriad från stor del av min irritation över måndagens presskonferens. Jag prövar det. Övar. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen