Kända chefen som vill ha medarbetare som ”inte krånglar eller som är as och håller på”

Skådepelaren, författaren, regissören och chefen Josephine Bornebusch får av Expressen frågan hur hon tänkte när hon rekryterade medarbetare till sin kommande tv-serie ”Älska mig”. Hennes svar är en klockren beskrivning av alla chefers stora dröm och enträgna strävan; att ha medarbetare som ”inte krånglar eller som är as och håller på”. 

Det som också är så viktigt när man jobbar ihop så länge, och som jag verkligen vill poängtera vikten av, är att det är sköna människor man har att göra med, som inte krånglar eller som är as och håller på. Vi gör det här för att det är kul, det är inte hjärnkirurgi, utan underhållning.”

Bornebusch berättar vidare i intervjun att hon lyckades med sina rekryteringsinsatser;  jag har fått full pott, för det har bara varit snällisar och det har varit så härligt. Alla gläds vi självklart över vår chefskollegas lycka, men vi ska inte skämmas om det nyper till lite i avundsjukan. För väldigt många chefer brottas med någon eller några medarbetare som just ”krånglar eller som är as och håller på”. Låt mig få bjuda på några exempel på bedrövligheter som våra chefskollegor fick ta hand om förra veckan:

Härmar kunder med invandrarbakgrund – Mio

Under en fest efter stängningstid på en Mio-möbelbutik i Trollhättan bestämde sig några medarbetare för att spela in en video. Den 40 sekunder långa filmen där de skämtar om kunder med invandrarbakgrund som förhandlar om priser och trasiga produkter fick snabbt spridning i sociala medier och fångades upp av rikstäckande gammelmedia.

Vi har riktlinjer för hur man får agera både under arbetstid och eftertid och det här går tvärt emot det. Mio har funnits i över 50 år och vi har en kultur där alla är olika och olika bra. Man blir jätteledsen och förbannad när sådant här händer. Björn Lindblad, vd, Mio

De inblandade medarbetarna är ”initialt friställda från sina scheman tillsvidare”.

Fysiskt övergrepp – Mall of Scandinavia 

En person blev under ett besök på köpcentret Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm vittne till ett våldsamt bråk mellan ett butiksbiträde och en misstänkt butikstjuv. Hon larmade polisen och samtidigt som hon pratade med dem kom ordningsvakter till platsen. Polisen bad henne lämna över sin telefon till en av vakterna så att de kunde prata. Medan hon väntade på att få tillbaka sin telefon kom en annan ordningsvakt och gav order till henne om att lämna platsen. När hon sa nej för att vänta på telefonen grep han enligt Aftonbladet tag i hennes högra arm och vred runt den. Han ska sedan ha släpat bort henne.

Ordningsvakten arbetar inte kvar i köpcentret och han är under internutredning.

Är du inte tyst får du ingen medicin! – Södertälje sjukhus

En patient inlagd på Södertälje sjukhus för besvär med endometrios ber om medicin och får av en ilsken sjuksköterska svar som ”Lägg av! Var tyst!” och ”Är du inte tyst får du ingen medicin!”. Patienten filmar händelsen som avslutas med att hon får dörren slängd i ansiktet. Filmen blir viral och fångades även den upp av rikstäckande gammelmedia.

Vi måste bemöta alla patienter, oavsett tillstånd, med lugn och respekt. Jag beklagar verkligen händelsen och ser det som oacceptabelt. Sjukhuset har nolltolerans mot dåligt bemötande och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs. Lena Kruse, verksamhetschef, Södertälje sjukhus

Medarbetaren ”har nu fått andra arbetsuppgifter”.

Jag tillhör ytterfalangen när det kommer till synen på chefers omfattande ansvar, men vi kan och ska inte hållas ansvariga för alla vidrigheter, dumheter eller regelbrott som våra medarbetare hittar på. Vi har självklart alltid ansvar för att städa upp, hantera, vidta åtgärder och efter bästa förmåga och gällande arbetsrättslagstiftning se till att det inte inträffar igen. Och den uppgiften brukar i regel inte vara enkel – eller upplevas meningsfull – när det handlar om medarbetare som ”krånglar eller som är as och håller på”. 

Men när chefsansvaret känns orimligt stort och hopplöst kan det finnas en liten tröst i att det finns chefer som har det värre. Exempelvis som när en domstol i Frankrike nyligen dömde ett dödsfall under en sexakt som en arbetsplatsolycka, och således under arbetsgivarens ansvar. Visserligen var medarbetaren på tjänsteresa, men att hjärtstilleståndet skedde efter arbetstid, på annan plats än i arbetsgivarens tillhandahållna hotellrum, och under utomäktenskaplig sex med en total främling tyckte den franska rätten var pryd och icke-relevanta argument. Rätten slog fast att ”sex is just a part of daily life” och att arbetsgivaren inte kunde föra i bevis attden anställdas aktivitet var i strid med företagets ”mission”. 

Chefstillvaron är svår nog som den är och tack och lov för att vi här till lands (i regel) inte behöver ta ansvar – städa upp, hantera, vidta åtgärder och efter bästa förmåga se till att det inte inträffar igen – när medarbetare ”krånglar eller som är as och håller på” i sina privatliv. I en sådan jämförelse känns vårt uppdrag plötsligt mycket mer hanterbart – oavsett krångel, djävulskap och dumheter. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen