Det är simpel chefstaktik, men det svider när din efterträdare pratar illa om dig

Det är en simpel och ofta använd taktik för att dölja egna tillkortakommanden, misslyckanden och misstag. Trots den vetskapen kan det ändå svida rejält om din efterträdare på chefsjobbet skyller på dig och pratar skit om det du och dina medarbetare (inte) har uträttat. Det är ingen smart taktik, men den är olyckligtvis ofta förekommande.

Chefen som ömkar sig...

Jag lämnade en gång ett chefsjobb där de objektiva mätetalen under alla mina år var mycket goda och långt över branschnormalen. Ett år efter att jag hade klivit av uppdraget berättade mina före detta medarbetare att de goda resultaten var borta. Och att min efterträdare med frekvens och entusiasm pekade finger på mig. Det var allt annat än roligt. Men vad kunde jag göra?


Det är inte bara känslorna som får lida pin om din efterträdare pratar illa om dig och ditt arbete. Också ditt professionella goda namn och rykte kan ta stryk. Så vad gör du? Den gyllne regeln är att göra ingenting. Delvis av integritetsskäl. Du vill inte sjunka till den bottennivå som fingerpekande är. Delvis av praktiska skäl, för hur ska det ens gå till? Ska du ringa, mejla eller hålla möten på ditt gamla jobb för att gå genom fakta? Saken är dessutom den att det inte är en sakfråga du har framför dig på bordet, det är en värderings- och hedersfråga.

Men som vid alla gyllne regler så finns det undantag, och i helgen fick vi vara med om att Barack Obama tillämpade ett sådant. Han har med säkerhet bitit sig i tungan många gånger efter den 21 januari 2017, men i helgen gick Obama i försvar efter Trumps odokumenterade anklagelser om att han ska ha beställt olaglig telefonavlyssning av Trump Tower.  
 


Trumps taktik är uppenbar. Avsikten med anklagelserna är att avleda uppmärksamheten från ännu en Ryssland-skandal inom hans administration. Obama förstår självklart det, men det svider ändå att bli anklagad för brottslighet. Och obesvarat skulle det kunna påverka hans goda namn och rykte.

Att göra ingenting är den gyllne regeln, och det ska väldigt mycket till för att det inte är klokast att ”go high” när din efterträdare ”goes low”. Under tiden skitsnacket pågår är det bara att ha förtröstan om att ditt eftermäle förhoppningsvis kommer bygga på allt du faktiskt har sagt, gjort och uträttat. Oavsett är det det enda du kan kontrollera – ditt eget chefsbeteende. Det finns en vilsam tröst i det också. 
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen