Det chefen ansåg var en moralisk omöjlighet är nu det mest självklara

Det är stor skillnad mellan att veta, förstå och förmå. Vi chefer vet att förtroende är hårdvaluta och avgörande för produktivitet och resultat. Vi har förstått att förtroende är svårt att få, enkelt att förlora och ytterst knepigt att återvinna. Däremot är det få som faktiskt förmår bygga och förvalta förtroende. 

Förtroendet för chefer och ledare i allmänhet är lågt och har varit sjunkande de senaste decenniernaoch det bästa sättet för oss att bygga förmågan är kanske att lära av (företrädesvis) andras misstag. Som till exempel från ledande politiker som de senaste veckorna har förlorat en hygglig portion förtroende. 

Hur stort förtroende vi åtnjuter är en konsekvens av kombinationen av vår 

kompetens– färdigheter, kunskaper och erfarenheter
karaktär/integritet–vår benägenhet att bete oss hederligt, leva som vi lär och leverera enligt våra åtaganden utefter helhetens behov (och inte våra egna mer egoistiska) samt hur
konsekventa vi är.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) visade på förtroendeeroderande brister i karaktär/integritet i samband med att regeringen nu önskar skärpa kraven för asylsökande. 2008 kritiserade han Fredrik Reinfeldt (M) och Lars Leijonborg (L) för deras ”moraliska uselhet” och ”främlingsfientlighet” för att ha föreslagit motsvarande skärpta krav. Johansson skrev bland annat följande om de två partiledarna i sin blogg 2008:

”Det är bedrövligt i sin utstuderade ömklighet, men så typiskt för en politiker som inte är så noga med de grundläggande värderingarna – bara man vinner val.”

2015 kritiserade han Anna Kinberg Batra (M) hårt då hon föreslog liknande det som nu regeringen föreslår, och från ett flyktingläger i Libanon talade han direkt till henne:

”Det finns ingen väg tillbaka i den meningen att man kan säga att nu stänger vi in oss och stänger våra gränser och låtsas som om det här inte finns. Då är vi ju inte längre människor. Då är vi någonting annat.”

När Johansson nu ombes att förklara sin drastiska åsiktsförändring svarar han att det är ”verkligheten som har förändrats”. Det är ingenting konstigt med att en chef ändrar åsikt, och det behöver absolut inte leda till en förtroendeskada. Men i Johanssons fall gör det emellertid helt klart det eftersom hans nyvunna åsikt är precis densamma som han tidigare så kategoriskt dömde ut och ansåg endast kan tillhöra människor som är "omänskliga", "främlingsfientliga", "moraliskt usla" och "ömkliga". Risken är stor att det bestående intrycket blir att Johansson är ”en politiker som inte är så noga med de grundläggande värderingarna – bara man vinner val”.

Två ytterligare exempel på politiker som har fått sina förtroenden nallade i kanten de senaste veckorna är partiledare Ulf Kristersson (M) och SD:s riksdagsman Mattias Karlsson. Båda har saknat integritet att leva som de lär. 

Kristersson har precis som Johansson ändrat åsikt, och i hans fall gällande sitt ”samröre med SD”. Det som för några år sen var en absolut moralisk omöjlighet, är oktober 2021 den mest naturliga saken i världen för Kristersson

"Jag tycker varken att Vänsterpartiets eller Sverigedemokraternas rötter förhindrar oss att göra upp i konkreta sakfrågor där vi tycker lika."

Mattias Karlsson förstod själv hur tärande det skulle bli för hans förtroende när det kom ut att han legat inlagd på IVA svårt sjuk i Corona och att han inte hade vaccinerat sig. Han försökte lindra skadan med följande uttalande

”Jag har varit på väg att göra det. Det har varit ett så hektiskt schema.”

Det är förstås varje människas rätt att ändra åsikt. Men att ta klivet över till en åsikt eller ett beteende man själv anser är/tidigare ansåg var omoraliskt skapar den största förtroendeskadan både för oss som chefer och som människor.

Trust is like the air we breathe - when it's present, nobody really notices. When it's absent, everyone notices." Warren Buffett

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen