Det finns goda skäl för chefer att aldrig ta helt sommarledigt

Vi chefer har många goda skäl att vara tillgängliga – för mejl och jobbsamtal – under sommarsemestern. Antingen den egna chefen (lagstridigt) uttalat eller outtalat förväntar sig det, för att det upplevs som avstressande att logga in då och då eller för att uppgifter och deadlines kräver det. Det kan framför allt dämpa oron över den höga arbetsbördan som väntar efter fyra veckors frånkoppling – eller över att något viktigt kan ha hänt. Och sist men inte minst; du har anledning att vara tillgänglig för att du kan. Teknologin gör det nu möjligt att i sommarstugan ägna sig åt det som tidigare var omöjligt.

Då Sverige 1938 införde lagstadgad rätt till två veckors betald semester följdes det av en genuin oro för att arbetarna skulle spendera sin semester på ohälsosamma nöjen som att ”festa, supa och slåss”. Att vi idag skulle ägna oss åt den typen av förströelser är föga sannolikt. Snarare är bekymret att alltför många sysslar med något så ohälsosamt som att jobba på semestern. Och tack vara smarta telefoner, bärbara datorer och ständigt tillgängligt bredband arbetar enligt olika studier 60­–80 procent av cheferna under semestern.

Vi har en utmaning, och som sedvanligt veckan efter midsommar delar jag fyra goda skäl till varför vi chefer absolut bör koppla bort oss och ta helt ledigt i sommar:

1. Semester är ingen förmån

Semester – en generös förmån eller en omtänksam belöning? Svar: inget av dem. Semester har sitt historiska ursprung i jakten på produktivitet och tillväxt. Då Sverige 1938 klubbade den första semesterlagen var Riksdagens motiv ”ett ökat behov av rekreation bland arbetarna”. De såg att den ökade mekaniseringen och det högre tempot i produktionen slet ut löntagarna (och sänkte produktiviteten) allt snabbare.

2. Semesterbehovet är vetenskap

Löntagarsemesterns skapelse för 80 år sen byggde mer på sunt förnuft än på vetenskap. Idag har vi emellertid kilometervis med forskning som bevisar att semester är en produktivitetshöjare och att tillgänglighet utanför arbetstid har negativa hälsoeffekter. Det spelar ingen roll hur roligt jobbet är, alla behöver återhämtning och vila. Att arbeta non-stop är en garanti för produktivitetstapp. Vila ger större kraft, mindre stress och sist men inte minst så gör det oss smartare.

3. Uppkopplad och tillgänglig semester är pengar rakt i sjön

Eftersom det är semesterkvaliteten och inte kvantiteten som räknas, är uppkoppling och tillgänglighet på semestern pengar rakt i sjön. Våra verksamheters investering i din produktivitet – genom betald semester – blir olönsam.

4. Medarbetarna behöver en chef som tar semester

Det finns en sak som är viktigare än chefers produktivitet och det är medarbetares. De utgör hela 90 procent av arbetsstyrkan, och föga förvånande har många av dem anammat chefens ovana att jobba under ledigheten – eller att inte ta ledigt alls. För det är chefen som sätter normen på arbetsplatsen och varje mejl eller telefonsamtal från en semestrande chef signalerar att semester egentligen inte är ledig tid. 

Att koppla bort jobbet på semestern är nödvändigt och för våra verksamheters bästa. Men om du inte går igång på produktivitet, tillväxt och lönsamhet, så kanske Bertrand Russels ord kan locka dig ut i bortkopplad ledighet:

Working less will guarantee happiness and joy of life, instead of frayed nerves, weariness, and dyspepsia." Bertrand Russel


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen