Efter Borgs ”black-out” tänker jag; strunt samma, landets myndighetschefer ska få sitt hyllningstal

Efter ett alldeles bedrövligt chefsår ska jag nu skriva det som ingen vill läsa. Under mina tio år som chef för tidningen Chef lärde jag mig att skaran som vill läsa om skickliga och hedersamma chefers förehavanden är ytterst liten. Men nu är jag så less att jag säger som min fyraåriga son; strunt samma!

Det senaste året har chefsskandalerna haglat inom såväl politiken som landets myndigheter. Låt mig ge ett litet axplock där vår förra finansminister står för den senaste lågpunkten.

Augusti 2017 – (före detta) Moderaterna
Den förra finansministern beter sig – med egna ord – ”mycket olämpligt” på en skärgårdsfest. Han uppges ha varit kraftigt berusad och grovt sexistisk, samt ha uttryckt hot mot värden och lite till. Med ord som ”slampa” och ”hora” ska han ha tilltalat personer i sällskapet.

Juni–juli 2017 – Transportstyrelsen och Regeringen
Nyheten om att Transportstyrelsens generaldirektör medvetet har riskerat rikets säkerhet briserar. Att det finns fler ministrar som under lång tid har haft kunskap om myndighetens lagbrott blir en ännu större skandal.

Mars 2017 – Regeringen
Mona Sahlin får strafföreläggande för att hon skrivit tre osanna intyg till sin livvakt – på regeringens brevpapper, och med sin chefstitel som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism som signatur. Straffet: 80 dagsböter á 590 kronor samt 800 kronor till brottsofferfonden.

Februari 2017 – Skatteverket
Skatteverkets generaldirektör får sparken. Efter stark kritik för vänskapskorruption och att under utredningsarbetet ha försökt mörka besvärande uppgifter om sitt eget agerande har han ändå fått en andra chans. Några månader senare kommer det fram att han hjälpt sin sambo i en juridisk strid, och finansministern får nog av omdömeslösheten och entledigar generaldirektören.

Januari 2017 – Statens fastighetsverk
Statens fastighetsverks tidigare fastighetsdirektör misstänks för grovt mutbrott, tagande av muta samt trolöshet mot huvudman. Myndighetens generaldirektör misstänks för att i minst två år ha känt till oegentligheterna, men att ha polisanmält fastighetsdirektören först efter att TV4s Kalla Fakta börjat gräva.

November 2016 – Moderaterna
Inför hela det svenska folket och en grupp skrattande kollegor kallar en ledare från Moderaternas partikansli socialminister Annika Strandhäll för ”hora” och ber henne ”dra åt helvete”. Han sparkas från sin anställning och lämnar sina politiska uppdrag.

Oktober 2016 – Polisen
En högt uppsatt polischef dödshotar en underställd chef inför en grupp kollegor; "har du pratat om det här i media är du död". Åtal väcks, men rättens ordförande nöjer sig med att hårt kritisera polischefen för hennes grundlagssyn och olämpliga beteende.

Oktober 2016 – Regeringen
Infrastrukturministerns statssekreterare avgår efter avslöjande om att han flitigt och i strid med reglementet har flugit business class till exotiska resmål.

Augusti 2016 – Migrationsverket
Migrationsverkets produktionstakt har sjunkit och verkets interna revisorer har fått uppgiften att ta reda på varför. Efter samtal med många chefer och ”HR-folk” kommer den interna granskningen fram till att allt är de nyanställda curlade 80-talisternas och deras föräldrars fel.

Juli–september 2016 – Riksrevisionen
Riksrevisionens tre högsta chefer – riksrevisorer – avgår efter avslöjande om att de har suttit på ”dubbla stolar” och ägnat sig åt underhållsinformation, att rigga rekryteringsprocesser, att delge interna dokument till utomstående med önskan om ”feedback”, att på magert underlag ha lagt ned ett flertal granskningar samt att ha låtit vänskapsband gå före Riksrevisionens oberoende och interna regler.

Inte undra på att tilliten till Sveriges politiker, myndigheter och näringsliv dalar, samt att siffrorna visar att förtroendet för hur ledarskapet fungerar och hur vi chefer förmår hantera vårt uppdrag fortsätter att sjunka. För (chefs)livet är som bekant inte rättvist. Alla chefer får lida när några ytterst få chefers felsteg och misslyckanden tapetserar tidningslöpen. Det allmänna chefsföraktet eldas på, men saknar större verklighetsförankring, vill jag påstå.

I snart tjugo år har jag dagligen umgåtts med chefer från alla typer av verksamheter inklusive chefer på svenska myndigheter. Tusentals och åter tusentals ur kollektivet ”helt vanliga” chefer har varit och är mitt dagliga umgänge. Aldrig har jag hört ordet ”hora” eller andra fula ord användas. Aldrig har jag hört om att någon missbrukat sin ställning genom att skriva falska intyg på arbetsgivarens brevpapper, förfördelat kompisar eller har roffat åt sig så mycket som en häftapparat. Än mindre har jag hört att någon medvetet har gjort avsteg från gällande lagstiftning eller riskerat rikets säkerhet för att gynna den egna karriären.

Chefer på svenska myndigheter (jag kallar kollektivet "myndighetschefer") jag känner tar våra lagar och säkerheten på största allvar. Jag besöker exempelvis frekvent en myndighet där det interna regelverket säger att telefon och dator måste lämnas i receptionen och att ingen besökare får lämnas ensam. Subtilt, trevligt och i regel ordlöst kommer cheferna överens om vem som ska stanna med mig under pauserna, följa mig till toaletten, göra mig sällskap i lunchmatsalen eller följa mig till porten. Det känns lite överdrivet, och samtidigt oerhört tryggt.

Chefer på svenska myndigheter jag känner
följer slaviskt regelverket och reser inte första klass i tjänsten, oavsett möjligheten att för en liten extra slant få ut mer högkvalitativ arbetstid eller fler timmar med familjen.

avstår från trevliga gester chefer emellan. Att bli bjuden på lunch är i många delar av myndighetsvärlden en större styggelse än att bjuda. Även julpresenter av ringa värde kring tjugolappen skickar de vänligt i retur. Ingen ska kunna ifrågasätta deras oberoende och lojalitet mot verksamheten.

betalar ur egen ficka för säkerhets skull. Att få lunch och fika under en chefsutbildning är för en del myndighetschefer en skatte- och förmånsmässig gråzon. Bäst att för säkerhets skull be om faktura och betala ur egen ficka.

bjuder ur egen ficka när de tycker det behövs. Det finns inte självklart utrymme för myndighetschefer att bjuda affärsrelationer på vare sig kaffe eller lunch. Chefer jag känner öppnar den egna plånboken i det goda affärshyfsets namn.

Och sist och kanske viktigast av allt; myndighetschefer gör motstånd, och de tar risken och agerar visselblåsare och/eller lämnar när cheferna högst upp inte kan uppföra sig utan riskerar såväl uppdraget som förtroende för verksamheten. Den stora gruppen skickliga och hederliga myndighetschefer står helt enkelt inte ut med det som allmänheten har fått för sig är ett alldagligt chefsbeteende.

Detta är mitt hyllningstal till landets chefer på svenska myndigheter. Och i ärlighetens namn är jag inte längre helt likgiltig inför hur många som läser det. Det är inte strunt samma om fler chefer med mig kan imponeras av denna skickliga och hedersamma chefsskara.

PS. För ordningens skull. Jag anser inte att det är fler chefsskandaler inom politiken och myndigheterna än inom näringslivet. Det är bara fler politiker- och myndighetsskandaler som av olika skäl når tidningslöpen.

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje vecka Vibekes blogg direkt i din mejl.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen