Jens lärde mig tidigt att inte ta chefsuppdraget på så stort allvar

Han var djupt älskat och respekterat, men jag minns inte riktigt varför vi tyckte om honom så mycket. Victor D Norman var professor på Norges Handelshöyskole då jag var student där för mer än tjugo år sen. För några veckor sen gjorde han sin sista föreläsning innan pensionen och i samband med det skrev norska tidningar om hur nuvarande och gamla studenter stort och varmt hade firat den omtyckta chefen.

Jag grubblar och försöker komma på varför han hade gjort så oförglömligt intryck på mig. Hans rektors- och professorsdörr var lika stängt som professorsdörrar brukar vara. Hans ämne nationalekonomi var inte det mest rafflande. Och hans personlighet låg på normalkurvan vilket gjorde honom - som de flesta av oss - mer tråkig än färgrik. Efter en stunds tankemöda landar jag i att kanske var det för att han personifierar de tre viktigaste sakerna jag lärde mig på under civilekonomstudiet. Och som jag har tänkt på dagligen i mer än tjugo år och ännu oftare efter att jag blev chef:

Korta och koncisa svar kommer premieras
Så stod det högst upp på alla examenspapper vi fick på Handelshögskolan. Som student tänkte jag kynisk att uppmaningen åsyftade att göra livet enklare för de föga studentintresserade professorerna. Först ute i arbetslivet förstod jag den faktiska innebörden av denna uppmaning trots att det var långt innan emejl, sms och sociala mediers intog. Och som chef fick insikten en ännu större praktisk betydelse. Hela dagarna strävar jag efter att vara kort, koncis och enkel att förstå. Och belöning när jag från och till lyckas är garanterat.

Nyfikenhet är nyckeln
Jag minns varken professorns namn eller ansikte, men jag kommer ihåg ögonblicket då hans anekdot trillade ned som en pollett. Hans budskap var: Nyfikenhet är en gåva och nyckeln till framgång. Första tiden ute i arbetslivet odlade jag min nyfikenhet mest för nöjes skuld. Efter att jag blev chef har nyfikenheten varit en förutsättning för mitt eget välmående och min överlevnad i chefsuppdraget.

Saker blir sällan som man har tänkt sig
Det är två timmar i skolans auditorium som jag minns starkare än något annat. Gästföreläsaren var miljöminister. Senare blev han statsminister och nu är Jens Stoltenberg generalsekreterare för NATO. På ett förbaskat roligt sätt delade han personliga anekdoter med den gemensamma röda tråden att saker sällan blir som man har tänkt sig. Och att man som chef inte ska ta sig själv och jobbet på så stort allvar eftersom både livet och ledarskapet blir bättre då.

Victor D Norman var synnerligen enkel att förstå som föreläsare. Och medan de amerikanska läroböckerna var många hundra sidor tjocka, var hans kända lärobok En liten öppen ekonomi en ytterst tun sak. "Kort och koncis" visade på självförtroende, men också respekt för oss som skulle läsa och förstå. Han var smittande nyfiken med ett stort samhällsintresse vilket gjorde honom känd långt utanför skolans väggar. Han var även handelsminister under en regeringsperiod och han är en vass krönikör i norska tidningar. Victor D Norman hade inte Stoltenbergs stand-up kvaliteter, men han var alltid väldigt glad och skrattade mycket. Jag upplevde honom som en passionerad ledare som inte tog livet, sitt ämne eller sig själv på så stort allvar. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen