Ovanligt sent kommer nu tecken på att den usla chefen får betala

Det har varit ett alldeles bedrövligt år. För mig som har som jobb att sälja in idén om att dåligt ledarskap inte lönar sig, har Donald Trumps übermediala presidenttid varit förtvivlande.

Oavsett modest förmåga och politiska åsikter så borde pärlbandet av lögner, infantila och aggressiva personangrepp samt grav jävsproblematik och sexuella trakasserier av Frankrikes presidenthustru rendera större konsekvens för en chef – än snaskiga tidningsrubriker. I sällskap med världens toppchefer som aldrig har suttit mer otrygga är Trump den berömt vattenresistenta gåsen. Medan vd:ar byts ut i allt högre tempo på grund av ökade krav och hårdare granskning från styrelser, ägare, medarbetare och kunder, så vankar Trump oberörd och självbelåten från ena skandalen till den andra.

Varje dag en ny Trump-skandal blossar upp och sen dör ut påminns jag om de bevingade orden ”Nothing matters, absolutely nothing matters anymore!” från en sketch i Saturday Night Live. Det är journalistens mycket upprörda och resignerade kommentar efter Trumps påhittade bekännelse av lagbrott.

 

Den under året återkommande tanken om att ”Nothing matters, absolutely nothing matters anymore” är deppig, men nu tycker jag mig se att vedertagen ledarskapslogik börjat gälla även för Trump. I veckan kom den nya mätningen av förtroendet för USAs president, och den sittande presidentens 36 procent är den lägsta förtroendesiffran i mätningens 70-åriga historia.

Det är bara ett tal, men en säker ljuspunkt och påminnelse om att dåligt ledarskap inte alltid resulterar i avskedanden – men garanterat i att förtroendet för chefen blir skadat. Om än ovanligt senfärdigt, så är det ett tecken på att ledarskapslogiken gäller även för fenomenet Trump. Och eftersom förtroende idag är en överlevnadsfaktor för chefer som önskar att få något gjort, så lovar det inte gott för presidenten. Och nu när även chefs- och partikollegorna börjar förlora tilliten så blir det omöjligt för honom att uträtta större saker i chefsjobbet. Jag vill i varje fall innerligt tro att det blir så (logiskt). 

If you want to be president, realize it's about the people, not about you. You want to be able to say 'things were better off when I quit, kid's had a better future, things were coming together'. You don't want to say, 'God, look at all the people I beat, all the people I walked over.” Bill Clinton i samtal med George W Bush under avslutningen av Presidential Leadership scholars program 13 juli 2017.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen