Sinnessjukt att sträva efter mer produktiva chefer

Som sig hör och bör inleds det nya året med en kaskad av råd och dåd om hur vi de kommande tolv månaderna ska lyckas få ett bättre liv. Varianter på smalare, sundare, smartare, starkare eller snabbare tycks vara det gängse framgångsreceptet.

På jobbet längtar vi chefer efter att bli ”sinnessjukt produktiva”. I varje fall om vi ska tro affärspressen. Chefstips om att sova och motionera mera, korta ned mötestiden och jobba mer effektivt i mejlen är i och för sig inte tokiga, men efter ett rätt bedrövligt (chefs)år är fokus på mer chefsproduktivitet för år 2018 just sinnessjukt.

Donald Trumps ström av kritik och hot, #metoo, IT-skandaler och Allra-misären är några av de (chefs)bedrövligheter som dominerade nyhetsrapporteringen 2017. I vår mer omedelbara närhet brottas stegrande 4 av 10 på jobbet med stress och arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Det är helt galet att tro det vi behöver 2018 är en chefskår som ägnar sig åt att med liv och lust jaga (kortsiktig) produktivitet.  

Inte undra på att det känns upplyftande att läsa Twitters tio-i-topp-inlägg för 2017. Trump kvalar inte in, listan domineras av den företrädande chefen Barack Obama. Årets mest gillade tweet var hans inlägg efter Charlottesville och på tredje plats kom hans ord efter offentliggörandet om att den republikanska senatorn John McCain hade diagnostiserats med hjärntumör. President Obama stod också för tre av 2017 års mest retweetade inlägg.

2018 inledde han med att dela it ain’t all bad-berättelser med sina nästan 100 miljoner följare, samt en uppmaning om att fortsätta jobba för goda förändringar.

Att sprida positiv framtidssyn och att sträva efter goda förändringar är både roligare och vettigare nyårslöften för oss chefer. Tänk vad en chefskår med en palett av sådana löften kan uträtta 2018! Att det sannolikt också kommer leda till högre produktivitet (på sikt) är självklart bara välkommet.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen