Chefsuppdraget handlar inte om att vinna, men att få fortsätta spela

Simon Sinek har fängslat miljontals chefer med sin hyllade bok ”Start with Why” (2009) och föreläsningar enligtkonceptet den ”gyllene cirkeln” och frågan varför. Budskapet är att de mest inspirerande, effektiva och framgångsrika ledarna börjar med att svara på frågan ”varför” innan de bestämmer vad de ska göra, och hur. Hans mantra är: "People don't buy what you do, they buy why you do it".

Nu har Sinek kommit med en ny uppmärksammad chef- och ledarskapsbok: ”The Infinite Game”. ”Start with Why” hade chefsbudskapet att se till att du har en mission (why) för verksamheten. Budskapet i den nya boken är att du också behöver ”just cause” i form av en vision för framtiden, som med tiden ersätts av en ny vision, och en ny vision i det oändliga där målet inte är att vinna, men att finnas kvar i spelet.

“A good vision statement would be to create a world in which the vast majority of people wake up inspired, feel safe at work, and return home fulfilled at the end of the day.”

”The choice to play with a finite mindset comes with a cost. The cost of trust. The cost of cooperation. The cost of innovation. The cost of longevity. The choice to play with an infinite mindset may mean the growth numbers are a little slower than your friend's down the street. But the goal is not to beat your competition. The goal is to outlast them.”

Läs Inc magazines intervju med Simon Sinek kring boken ”The Infinite game” eller kolla några av hans mest uppskattade föreläsningar:

TED-talk: "Start with Why"

Kort föreläsning: The Infinite Game”

Lång föresläsning: "The Infinite Game"


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  PPphoto

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

19 11

Sanningen om öppna kontorslandskap

Av Vibeke Pålhaugen

Det har aldrig varit enklare att samarbeta på jobbet. Öppna aktivitetsbaserade kontorsytor har ersatt kontorsrummen och digitala kommunikationsplattformar har ersatt telefonsamtal och telefax.… Fortsätt att läsa->

12 11

Hur går det på jobbet?-podden

Av Vibeke Pålhaugen

Esther Perel – den hyllade världskända parrelationsterapeuten, författaren och podcastern – kliver nu in på arbetsplatsen. Med den nya podcasten ”How’s… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen