Först mångfald, sen inkludering och nu vill HR att chefer ska fixa fram känslan av tillhörighet

Nu när mångfalds- och inkluderingsbegreppen har landat har de hetaste inom HR-gebitet gått vidare till ”tillhörighet” (belonging, på engelska).
 
Det nya begreppet sägs av experterna vara ett resultat av milleniumgenerationens förväntningar på jobbet, men kanske framförallt av att mångfalds- och inkluderingsinsatserna behövde en nytändning och ett nytt namn för att fly sitt resultatlösa rykte. Titlar som ”Head of global culture, belonging and  people growth” och ”Head of diversity, inclusion and belonging” sprider sig.
 
Så vad är skillnaden:
Mångfald – fakta i form av siffror, antal och andelar
Inkludering – beteenden där alla blir respekterade och får göra sin röst hörd
Tillhörighet – en känsla där medarbetarna upplever sig vara en del i ett meningsfullt sammanhang
 
Kritikerna mot tillhörighets-begreppet lyfter fram att det är svårt för chefer att veta vad tillhörighet faktiskt betyder, att det är svårt att mäta och att det är oklart vilka beteenden och aktiviteter som behövs. Men framförallt är det tveksamt om chefer kan göras ansvariga för den oerhört knepiga uppgiften att få medarbetarna att känna en specifik känsla.
 
Läs mer i The Washington Post-artikeln “First there was ‘diversity.’ Then ‘inclusion.’ Now H.R. wants everyone to feel like they ‘belong."
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: Kwest

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen