Höstens tre ledarprinciper: Aldrig trekant, Ta tag i baconbråken samt Respekt viktigare än harmoni

Efter femton år i olika chefsroller tackade Rachael Robertson ja till att leda en årslång expedition till Antarktis. Efter de tuffa tolv månaderna kom hon hem med helt nya tankar kring ledarrollen och framgångsrika team – väl beskrivna i den bästsäljande boken "Leading on the Edge - Extraordinary stories from the most extreme workplace on the planet" (2013).

Nu har Robertson släppt sin andra bok “Respect trumps Harmony”, där hon förespråkar att chefer tar tillfället i akt under coronapandemin och utvecklar sina team; fastställer vilka beteenden som ska behållas, vilka som ska skrotas och vilka nya beteenden som blommat upp under perioden av distansering och isolering och som är värda att ta med till (den nya) ”normalen”.

Robertson föreslår tre ledarprinciper för att bygga tåliga, samverkande och framgångsrika team:
 
No Triangles – Inga trianglar, gå direkt till källan
Tillämpa principen om att bara ha direkta samtal. Frågor av vikt får fokus, baktalande och skvallret försvinner, respekten ökar och samarbetet förbättras.

Manage your Bacon Wars – Ta tag baconbråken
Identifiera småträtor som distraherar och påverkar produktiviteten, och som ofta är symptom på bristande respekt. Inled dialogen och få slut på det oönskade beteendet.

Respect trumps harmony – Respekt är viktigare än harmoni 
En arbetsplats består av så många olika individer att det är naivt och opraktiskt att förvänta sig att umgänget ska fungera friktionsfritt. Robertson anser att harmoni är överskattad och emellanåt även farlig, när det icke önskvärda beteendet får fortgå, nytänkande kvävs och människor skadas fysiskt och/eller psykiskt. Respekt är däremot avgörande i alla välfungerande team. Att fokusera på respekt istället för harmoni förbättrar allt från arbetsmoral till produktivitet. 
 
För konkreta exempel och mer läsning kolla Forbes-artikeln ”3 Ways To Lead While Isolated”.

Foto: © Nelea Reazanteva


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen