Lita på magkänslan, men bara om du kan svara ja på tre frågor

Intuitionen som beslutsstöd är vetenskapligt omdebatterad. Dels finns de som hävdar att magkänslan bara är ett uttryck för hjärnans lathet och fördomar. Andra påstår att den summerar all visdom och erfarenheter.

Nobelprisvinnaren och psykologen Daniel Kahneman är en intuitionsskeptiker och magkänslans alla felkällor beskriver han väl i sin bästsäljarbok Thinking, Fast and Slow från 2013.

Men även för Kahneman finns det tillfällen när vi gör klokt i att lita på intuitionen, och det är när vi kan svara ja på dessa tre frågor:

1) Inträffar det med viss regelbundenhet – har du haft möjlighet att lära?
Intuition utvecklas med erfarenhet, så för att magkänslan ska kunna se trender och mönster så måste pålitliga trender och mönster faktiskt existera.

2) Har du haft mycket träning inom området?
Intuition utvecklas med mängder av träning – det handlar inte om veckor, men år.

3) Får du omedelbar feedback inom området?
Intuition utvecklas med mängder av träning, men det räcker inte att göra en sak många gånger. För att träningen ska fungera behövs också snabb och konkret feedback. Om du vill träna upp din magkänsla så behöver du omedelbart få veta om din magkänsla var rätt eller fel.
 
Läs mer i Inc-artikeln “Nobel Laureate Daniel Kahneman: Never Trust Your Gut Unless You Can Say Yes to These 3 Questions”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © mm_201

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

11 06

Utmattningssyndrom är numera alltid jobbets fel

Av Vibeke Pålhaugen

Världshälsoorganisationen (WHO) skapade rubriker när de sista veckan i maj offentliggjorde om att utbrändhet numera officiellt ska klassificeras som arbetsplatsrelaterad och en uppenbar… Fortsätt att läsa->

04 06

Jobbrelationer – dämpa din irritation, besvikelse och stress

Av Vibeke Pålhaugen

Relationer på jobbet – till medarbetare, chefskollegor och högre chefer – är för väldigt många chefer en källa till glädje, men också till… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen