När det är bättre att arbeta ensam och inte samarbeta med andra

Tiden vi samarbetar och interagerar med andra under arbetstid har ökat med 50 procent det senaste decenniet, och de flesta tjänstemän och chefer spenderar idag 85 procent av sin tid i möten, på mejlen, i telefonen eller andra digitala samverkansverktyg. I dagens arbetsliv har bristen på individuellt arbete förödande konsekvenser för såväl kvalitet och effektivitet som individers välmående.
 
Chefer behöver nu se till att de själva och medarbetarna får en bättre balans mellan berikande samarbete/interaktion och ensamt fokuserat arbete. Men när är det bäst för en chef eller medarbetare att arbeta ensam? Affärsmagasinet FastCompany har följande tips:
 
När uppgiften är att hitta en kreativ lösning på ett problem. Att samla teamet till brainstormingssessioner har bevisats att sänka kreativiteten och öka konsensustänkande.
 
När relationer behöver etableras, vårdas och utvecklas. En person behöver ha det främsta ansvaret för uppgiften. 
 
När leveransen/uppgiften/lösningen kräver en sammanhängande och tydlig röd tråd och röst.
 
För exempel och fördjupning läs FastCompany-artikeln ”3 times when it’s better to work alone, rather than on a team” och Chefshusets ledarskapsnyhet “År 2019 är chefsutmaningen att få teamet att samverka mindre”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © Mikael Damkier

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen