Orsaken till att sexuella trakasserier på jobbet ligger kvar på en orubbligt hög nivå

Trots årtionden av kurser i ämnet och #MeToo-rörelsen är det lika många idag som på 80-talet som anser sig sexuellt trakasserade på jobbet. Det är ett stort folkhälsoproblem, och i Sverige utsätts stabila 40 procent av alla kvinnor och 9 procent av alla män.

Att siffrorna inte sjunker trots allt fokus och företagens förebyggande arbete förklaras enligt ny forskning huvudsakligen av att likabehandlings- eller anti-trakasseringsinsatser gör mer skada än nytta.

“Usually, the day we talk about sexual harassment is the day everyone harasses me as a joke.” Receptionisten Pam i tv-serien The Office

Problemet med de flesta likabehandlingsinsatserna är att de 

  • förmedlar till delar av deltagarmålgruppen att de är problemet, samt att kurserna
  • görs obligatoriska vilket – skickar signaler om att män behöver tvingas att ge frågan uppmärksamhet
  • har fokus på förbjudna beteenden vilket skickar signaler om att män inte förstår vart gränsen går.

Sammantaget ökar sådana insatserna sannolikheten för att män skuldbelägger kvinnor för att hitta-på eller överreagera. Enligt studien leder det i sin tur till att missnöjet och personalomsättningen ökar bland kvinnorna.

Bättre och mer effektiva sätt att bekämpa sexuella trakasserier på arbetsplatsen är enligt forskningen:
Åskådarintervention-kurser
Deltagarna betraktas inte som potentiella förövare, utan har uppgiften att lösa problem med trakasserier och övergrepp. Det är allas uppgift att stoppa det dåliga beteendet.

Chefskurser 
Enligt samma logik som för åskådarintervention-kurser är chefskurser effektiva eftersom de lägger fram trakasserier och övergrepp som något alla chefer behöver hantera och bekämpa.
 
Läs mer i ”Why Sexual Harassment Programs Backfire”; en av fyra artiklar i en artikelserie i maj-juni-utgåvan av The Harvard Business Review. 

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens siffror för sexuella trakasserier i svensk arbetsliv, maj 2019.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © olezzo

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

31 01

Att orka vara en empatisk chef

Av Vibeke Pålhaugen

Vår tumultartade samtid fyller våra organisationer med oro och trötthet. Många medarbetare är slitna och i stort behov av empati från oss chefer. Men även vi är… Fortsätt att läsa->

23 01

Hälften av chefers 1:1-möten är undermåliga

Av Vibeke Pålhaugen

1:1-möten – rutinen när chefen regelbundet träffar sina medarbetare för att följa upp arbete, mål och mående – tredubblar sannolikheten att medarbetaren… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen