Otäcka digitala möten, sociala bubblor och mer deltidsarbete har vi att vänta år 2021

Vaccinet är på väg, och någon gång under 2021 kommer vi så sakteligen att få återvända till kontoret. Men det råder en allmän enighet om att (arbets)livet som tjänsteman aldrig kommer bli sig likt igen.

Genom samtal med expertgrupper har The Washington Posts ledarskribent kommit fram till att vi chefer har följande att vänta 2021:

Digitala möten blir smartare och möjligtvis otäckare
De största digitala plattformarna börjar använda AI – artificiell intelligens – för att exempelvis känna igen och spåra deltagarnas rörelser (tumme upp, tumme ner, handuppräckning med mera), automatisera att-göra-listor och hjälpa de anställda att hantera utmaningen att sätta gränser mellan jobb och fritid.

Tekniken (sensorer, kameror och mjukvaror) tillåter också möjligheten att känna igen, tolka och logga deltagarnas kroppsspråk, hur aktiva deras deltagande är samt ansiktsuttryck som exempelvis leenden, bistra miner och ögonrörelser som himlanden. Om och när det kommer börja användas är bara en fråga om skyddande av de anställdas integritet.

Det nya hybrida arbetslivet kommer vara fyllt av tidsrestriktioner
En kombination av att jobba hemifrån och jobba på kontoret är vad experterna förutspår och förespråkar. Och när vi jobbar på kontoret kommer det vara med fokus på samarbete/möten/samverkan, vilket kommer kräva en massiv chefskoordinering, för att säkerställa att rätt medarbetare – de som ingår i teamet/teamen – är på kontoret samtidigt.

Fler väggar på kontoret – sociala bubblor
Det är vetenskapligt känt sen länge att det öppna kontorslandskapet lämpar sig dåligt för det ostörda och koncentrerade arbete som de anställda efter månader av hemarbete har fått ny smak för. Dagens kontorslösningar är inte heller anpassade till det teamarbete man förutser att kontoren i större utsträckning kommer användas till i framtiden. Fler väggar kommer behöva resas för möjligheten att arbeta i ”sociala bubblor” för såväl individer som team.

Vaccinationsfrågan måste hanteras 
Under planeringen inför återuppöppnandet av kontoret är vaccinationsfrågan en juridisk och moralisk landmina som chefer behöver hantera.

Ökat deltidsarbete
Många chefer såväl som medarbetare har under 2020 fått smak på en mer flexibel och familjetillgänglig tillvaro. Man spår att det kommer leda till att nya grupper av tjänstemän kommer önska att gå ner i arbetstid och jobba deltid.

Läs mer i The Washington Post artikeln “Six ways your office will be different in 2021, assuming you ever go back to it”.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto:  ©  Andrey Popov

Till arkivet för ledarskapsnyheter

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

12 01

Otäcka digitala möten, sociala bubblor och mer deltidsarbete har vi att vänta år 2021

Av Vibeke Pålhaugen

Vaccinet är på väg, och någon gång under 2021 kommer vi så sakteligen att få återvända till kontoret. Men det råder en allmän enighet om… Fortsätt att läsa->

01 12

2020 är året då emojis fick allmän spridning även på jobbet

Av Vibeke Pålhaugen

De har mer än 20 år på nacken, men affärshistoriker och lingvister kommer markera 2020 som året då emojis fick stor allmän spridning och solitt fäste även… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla ledarnyheter i arkivet

Prenumerera på ledarnytt

Vibeke Pålhaugen