VD:en som gjorde tidernas sämsta låtval

Mike Coupe, VD för den brittiska matkedjan Sainsbury's behövde lugna nerverna lite minuterna före en tv-intervju. Så han började lågmält och rätt blodfattigt att sjunga på följande textrad från musikalen 42nd Street

"We're in the money, the sky is sunny. Let's lend it, spend it, send it rolling along."

Olyckligtvis för Coupe rullade redan kameran, men klippet hade aldrig fått så stor spridning om det inte varit för det oturliga låtvalet. Minuter senare skulle nämligen Coupe i tv-rutan diskutera nyheten att han hade köpt upp matkedjan Asda för 10 miljarder dollar, och att han förväntade sig ”lönsamhetssynergier” på omkring 681 miljoner dollar.

Låtvalet kunde knappast ha varit sämre. Facket, uppsägningshotade anställda och delar av allmänheten blev upprörda över det de ansåg vara Coupes okänslighet. Andra tyckte att den oskyldigt trallande VD:n erbjöd ”stackars-sate-humor”.

Oavsett åsiktsfalang, så kan vi chefer se Coupes missöde som en påminnelse om att alltid akta tungan i sällskap av kameror och mikrofoner.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Till arkivet för youtubefimer

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. I april 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

22 05

VD:en som gjorde tidernas sämsta låtval

Av Vibeke Pålhaugen

Mike Coupe, VD för den brittiska matkedjan Sainsbury's behövde lugna nerverna lite minuterna före en tv-intervju. Så han började lågmält och rätt blodfattigt… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Se alla filmer arkivet

Prenumerera på Chefshusets nyhetsbrev

Vibeke Pålhaugen