Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet under 70- och 80-talet kräver verkligen inte norskt pass för att uppskattas. Det är en pärla av humor, drama och spänning som klokt nog är baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”. 

Jag är ett blodsfan, och längtan jag känner till onsdag och nästa avsnitt har jag inte upplevt sedan Twin Peaks på 90-talet. Att få komma in på (arbets)livet hos dessa chefer som jag växte upp med som barn är en ynnest. Eller framtida chefer. Tonårigen Jens Stoltenberg är också med och bråkar om Nato med pappa Thorvald (som hade olika ministerposter). I jakten på makt klantar cheferna sig stup i kvarten, och vi påminns om arbetslivet före #metoo och när männen hade all makt – och vi förstår varför vi inte längre går med på att chefen super på arbetstid. Det senare ledde givetvis ofta till de först nämnda.

Dock verkar cheferna på 70-talet ha haft oerhört kul, kamratligt och rätt lugnt på jobbet – trots dimman av alkohol, sexuella kränkningar, diskriminering och tungt maktbegär. Tillbaka till nutid har hälften av Sveriges riksdagspartier spår av kokain på sina toaletter och det pågår en ”bedräglig” maktkamp mellan Kristdemokraternas Ebba Busch och Sara Skytterdal. Det leder till funderingar om det i kokaindimman är lika lugnt, kamratligt och roligt att vara chef år 2024 som på 1970-talet. Jag är tveksam, men låter mig chefsinspireras av Makten

 

Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen