Dags att lämna din inkompetenta chef

Min chef var usel på allt jag var bra på. Och vice versa. Under fem års tid som chef och underställd chef hade vi ett roligt och framgångsrikt samarbete. Vi hade många konflikter, men jag kan med handen på hjärtat säga att upphovet till våra mer hetsiga diskussioner aldrig var att jag var smartare än honom. Eller vice versa.

Chefer lämnar inte en organisation, vi lämnar (i regel) på grund av chefen. Och det är under ledigheter många bestämmer sig för att byta jobb. Om en vecka är det julafton och inför ledigheten vill jag skriva några ord om det ofta förekommande problemet att vara smartare än och sakna förtroende för sin egen chef.

Många chefer upplever sig som mer kompetent och mer kvalificerad än sin egen chef. Jag var för några år sen med och gjorde en nationell chefsundersökning kring hur chefer ser på sina egna prestationer. Efter att ha sett resultatet gav vi undersökningen namnet Bäst på allt och aldrig nöjd.  7 av 10 chefer tycker nämligen att de är en bättre chef än någon annan chef de någonsin har mött! (Så varför inte nöjd? Jo, för att vi jämför oss med någon kändischef så som Kamprad, Gates eller varför inte Churchill.)

Har du en chef som du upplever som inkompetent är det tärande, demotiverande och ett stort hinder för din egen utveckling. Förödande. Men innan du bestämmer dig för om det är rätt för dig att lämna, tänk på några saker:

Helt ärligt
Kan det vara så att du och din chef är smartare inom olika områden, och att hen främst kommer till kort i jämförelse med dina starkaste sidor? Tänk också på att

  • Vi har en tendens att döma chefens misstag hårdare än vi dömer våra egna.
  • Chefens jobb är inte att kunna göra ditt jobb bättre än dig.


Håll tyst och kriga inte för chefens jobb
Att snacka illa om din chefs bristande förmågor och att framhäva dina egna gynnar dig inte. Dina ord kommer på ett eller annat sätt att nå din chef och ingen relation har någonsin blivit bättre av att den ena påstår sig smartare än den andra. Dessutom kommer de du i förtroende snackar direkt med tänka att du kanske säger samma saker om dem. Att lyfta din chefs inkompetens och bristande kvalifikationer högre upp i organisationen är inte heller lönt. Din chef vinner i regel alltid och ditt namn befläckas. (Missköter din chef sig allvarligt eller ägnar sig åt oegentligheter är det självklart en annan sak.)

Var generös – hjälp din chef
Om din chef blir framgångsrik så ökar det dina chanser att lyckas och utvecklas. Kan du med dina styrkor på något sätt komplettera din chef?


Det finns chefer som inte är rätt person för jobbet, så din viktigaste fråga att besvara är: Finns det något jag kan uppskatta med min chef? Om inte på jobbet, så privat? Om du verkligen inte kan komma på något att respektera eller se upp till så är det nog läge att använda julen till att börja rita karten till ditt nästa chefsäventyr! Att stanna kvar kan bli förödande.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen