Fyra chefsmyter som håller på att ta död på oss

Det såg lovande ut fram till si sådär 50-60 talet. Då hittade några chefer och vetenskapsmän på konstigheter om hur vi bäst ska utföra vårt jobb. Myterna de skapade är sagolikt seglivade och de håller på att ta knäcken på oss.

Myt 1: Vi trivs bäst i öppna landskap
För tjugo år sen hade vi 30-40 kvadratmeter kontorsyta per person till förfogande. I dag har vi 10-15 kvadratmeter främst tack vara de öppna kontorslandskapen. Den fysiska närheten till kollegorna ska enligt beslutsfattande chefer göra under för samarbetet, innovationen och produktiviteten. Kilometervis med forskning visar dock att så är inte fallet. 9 av 10 upplever sig som minst effektiva i öppet landskap. Sjukskrivningarna är nästan dubbelt så höga för de som sitter i kontorslandskap jämfört med de som har eget kontor. Lägre lokalkostnader javisst, men de anställdas okoncentration, lägre produktivitet och ohälsa medför en långt ifrån obetydlig kostnad. Om än något svårare att mäta.

Myt 2: Brainstorming gör oss mer kreativa
Brainstorming uppfanns av den reklammannen Alex Osborn under femtitalet. Han hävdade att metoden ökade kreativiteten med 50% jämfört med individuellt arbete. Han var verkligen bra på att sälja saker reklamgurun Osborn, för 60 års oberoende vetenskaplig forskning som bevisar honom fel har inte slagit genom alls! Brainstorming producerar inte fler eller bättre idéer än samma antal personer som arbetar individuellt skulle göra. Snarare visar forskningen att brainstorming skadar kreativiteten och prestationerna. Människan tar bäst till sig ny kunskap och är kreativ om den får tänka själv i lugn och ro. Efter en stunds egentid behöver vi möta andra för att bygga vidare på idéerna. Sen egentid igen. Så ser den ideella pulseringen ut.

Myt 3: Multitasking gör oss mer produktiva
Multitasking – d.v.s. göra flera saker samtidigt, snabbt växla mellan uppgifter eller göra ett antal uppgifter i snabbt tempo – har länge ansetts höja produktiviteten. Men (hjärn)forskningen visar att trots vår ivriga strävan efter att få mer gjort, så förmår våra hjärnor fortfarande bara med en sak i taget. Varje gång vi studsar mellan uppgifter får vi en stopp/start process som kostar både tid och energi. Men inte bara tar varje arbetsuppgift längre tid, den som multitask’ar gör också fler misstag. Och sist men inte minst så bryts den kognitiva förmågan ned. För om vi aldrig ägnar oss åt att med fullt fokus lösa en uppgift, så kan vi övertid helt och hållet förlora förmågan att koncentrera oss och hantera komplexa frågeställningar.

Myt 4: Positiv stress är inte skadligt
Så länge du tycker att jobbet är roligt och du upplever din stress som positiv så kan du klara av vad som helst. Detta har blivit en bekväm sanning i ett arbetsliv där stressnivån är ständigt stegrande. Hyllmeter med forskning visar dock att ur ett stressperspektiv är vi fortfarande stenåldersmänniskor. Stress är alltid skadlig i längden. Stress är ett sätt att mobilisera kroppens resurser för att klara ett hot, och vi tål den typen av aktivering bara under förutsättning att den slås på någon gång ibland. I dagens arbetsliv är på-knappen intryckt nästintill jämt, men även för den som sällan upplever stress är konsekvensen lägre effektivitet, sämre kvalitet på arbetet och en kraftig försämring av kreativiteten. Stress var oundvikligt redan på stenåldern, men det är mängden stress och brist på återhämtning som ”tar död” på oss.

Ensamtid, lugn och ro, fasta rutiner, självdisciplin och vila har genom historien ansetts vara förutsättningar för nytänkande och hög produktivitet. Trots att vetenskapen under senaste decennierna har bevisat att tidigare generationer hade belägg för sitt sunda förnuft så har vi idag attans så svårt att köpa sanningen. Visst är det konstigt.


Veckans chefsfråga: Hur har du det med ostörd arbetstid?


Denna veckan har vi två snabba frågor till dig som chef på temat ostörd arbetstid.

  Som tack lottar vi ut fem Adlibris presentkort värde 300 SEK! Nästa vecka delar vi även resultatet. Klicka här för att komma till de två frågorna. 


 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen