Ett liv efter chefsdagens slut

Jag önskar mig ett liv efter arbetstid. Jag vill att min chefsvardag ska innehålla mer än produktion. På jobbet och hemma. Efter att ha grubblat ett år över två chefers beskrivningar chefstillvaron har jag bestämt mig.


”Jeg har oppdaget hvor godt det er å ha tid til å gjøre andre ting enn jobben, som å lage middag hver dag sammen med min kone. Eller gå på ski om kvelden. Her er jeg rett og slett lykkelig.” 

Ignace Corthout, belgiska vd’en för Coca Cola Norge


”None of them (family and friends) got the best version of me. They got what was left over.”

Erin Callan, fd finandsirektören på Lehman Brothers


Jag vill ha ett liv efter arbetstid. Det kommer att öka mitt välmående och jag kommer få mer gjort. Mina söner kommer få en roligare vardag. Sist men inte minst kommer jag bli en mindre tråkig människa!

Det är högsäsong för såväl drömmar som löften om en bättre chefstillvaro och jag är inte ensam om att återgå till vardagen med en handfull mål för 2015. Nyårslöften kan misstänkas vara ett kvällstidningspåhitt, men vi chefer skäms inte över att vi låter oss rivas med. Vi vet att det finns beteendevetenskapliga bevis för att det är smart att sätta mål vid årsskiftet. Och i alla andra månader under året. Kärnan i chefsjobbet är ju just att ständigt sätta, leda mot och följa upp mål.

Svårigheten med såväl nyårslöften som andra mål är inte att sätta dem. Det är att få saker att hända som är största utmaningen och där har vi förklaringen till att chefsjobbet är svårt. Mer konkret, det knepiga är att ändra beteenden. Vårt eget och ännu svårare andras beteenden. Och just därför får mål och beteendeförändringar så mycket uppmärksamhet från de vetenskapliga miljöerna. Jag har sammanfattat senaste rönen om hur jag ska lyckas skaffa mig ett liv efter arbetstid:


Formulera

Personer som formulerar sina mål kommer 10 gånger mer sannolikt att nå sina mål jämfört med dem som inte gör det.

Konkretisera

Vaga mål som dyker upp i huvudet på bussen, i sängen eller under en promenad leder ingen vart. Konkret, nedskrivet och med tillhörande handlingsplan är vad som krävs för att lyckas.

Portionera

Din viljestyrka är inte obegränsad och människan kan bara hantera ett fåtal mål beroende på hur krävande de är. Se därför till att spendera viljestyrkan på det som verkligen är viktigt för dig.

Pennalism

Ekonomisk pennalism ökar sannolikheten för måluppnåelse. Det är kanske inte så lämpligt att använda på medarbetarna, men för egen del kan jag tänka mig att donera pengar till något gott ändamål varje gång jag inte tar steg i rätt riktning.

Undvik back-up-plan

En back-up plan minskar ångesten inför tanken om misslyckande, men den gör det också mycket svårare att lyckas. Jag ska därför inte frestas att planera för att eventuellt kompensera ett torftigt vardagsliv med en kalassommar 2015.

Små steg

Tålamod är som viljestyrka en bristvara. Dela därför upp resan i mindre steg och mät under vägen. 70% av de som sätter mål motiveras av att mäta och följa upp de små framgångarna. På så sätt överger de inte målet, men knegar på.  

Dela

Människor som delar sina mål en vän är 33% mer framgångsrika än de som håller inne med sina mål.

Start på måndag.

Människor är mycket mer trogna sina mål om de får sin start vid markerade tidpunkter som exempelvis nyårsafton, den första i månaden eller på en måndag.

 

Nu har jag följd alla goda råd och rön och jag har stort hopp gällande mina nyårslöften. Tråkigt bara att det idag inte är måndag. Omgivningen och jag måste helt enkelt stå ut med tråkiga jag några dagar till..... .


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen