Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon från sitt tidigare orubbliga och känslodrypande försvar av partikamraten och riksdagsledamoten Jamal El-Haj. 

Trots partiets avrådan gick El-Haj på en Palestinakonferens där ordföranden anklagats för samröre med terrorklassade Hamas. Kritiken haglade, månad efter månad, men Andersson stod kvar. När det i fredags kom till Expressens kännedom att El-Haj år 2017 försökt påverka ett asylärende rörande en konservativ imam, säger Andersson att det blev det droppen som ledde till hennes krav på El-Hajs avgång. Partiet ska visserligen ha agerat på El-Hajs otillåtna myndighetspåverkan redan 2017, men Andersson säger sig ha fått informationen först i december 2023. Droppen har således fallit häpnadsväckande långsamt, och under tiden har Andersson fortsatt sitt bergfasta försvar av El-Haj.

Tidpunkten för när droppen äntligen slog ner sammanföll som av en händelse med fredagens publicering i Expressen och Anderssons uttalande om sin ”enkla ledarskapsfilosofi” till TT.

– Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen.

Jag har tagit mig igenom mer än min beskärda del av så kallade ledarskapsfilosofier under åren, men principen att chefen ger dig sparken om du tar mer än ett felaktigt beslut är alldeles ny för mig. Sannolikt för att det finns ytterst få chefer som anser det framgångsrikt att aktivt sprida en rädsla för att göra fel i organisationen. Eftersom det blir så hemskt lite gjort på det viset. 

Andersson må ha okloka principer, men den här är inte ens sann. Hade den varit det så hade hon avgått själv, efter de senaste månadernas egna dåliga beslut – ”vid upprepade tillfällen” – bara gällande fallet El-Haj. Men partiledarens ”enkla” ledarskapsfilosofi är så verklighetsfrånvänd att inte ens hon själv tillämpar den. Hennes underställda chefer och medarbetare fattar ”dåliga beslut” hela tiden utan att det får konsekvenser för anställningen. Precis som vi andra, samt våra chefer och medarbetare fattar dåliga beslut. Men El-Hajs beslut är inte bara ”dåliga” – de kräver helt andra termer; som otillåtna, omoraliska och maktfullkomliga. Och den typen av allvarliga felsteg ska det räcka med att göra én gång innan avgångskravet kommer.

Med tanke på hur sakta Anderssons droppar faller måste jag ändå lämna en brasklapp. Hon kan ha pratat sanning. Om hon avgår ska jag självklart be om ursäkt. För i så fall fanns en sanning i hennes ”enkla” ledarskapsfilosofi, även om den fortfarande är galet fel. 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje vecka. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen