Leda utan att vara chef

– För att kollegorna vill och inte för att de måste

Uppdraget att leda kollegor utan att ha en formell chefsbefattning blir allt vanligare. Det är en mycket viktig men inte helt enkel roll. Är du teamledare, projektledare, arbetsledare, processägare eller har du en annan ledarroll utan formellt chefsmandat så blir din förmåga att leda helt avgörande.

Under två decennier har vi jobbat med, utvecklat och gett stöd till ledare som formellt inte är chefer. Praktiska ledarskapsverktyg är nödvändiga, men det finns något som är ännu viktigare för att den som leder utan att vara chef ska lyckas med sitt uppdrag. Den här kursen innehåller båda delarna:

 • Praktiska ledarskapsverktyg: Att få hjulen att rulla utan befogenheter och makt, samt
 • Stöd att skapa tydlighet i uppdraget: Att vara tydlig i ett otydligt uppdrag.

Att motivera och engagera kollegor som inte måste, att vilja göra ett bra jobb för dig kräver sitt. Men förmågan att också se och arbeta med dinaövriga intressenter är avgörande för att du ska lyckas. Det kan vara din chef och 

andra personer i organisationen som du medvetet behöver förhålla dig till för att kunna utföra ditt jobb. Ledarrollen handlar mycket om att våga. Våga lämna gruppen, ta tag i konflikter, snacka om det som inte fungerar eller att stå på arbetsgivarens sida. Genom ny kunskap och tydlighet i uppdraget bygger du ditt mod som ledare på bästa sätt.

På den här kursen lär du dig att förstå ledarskapets grunder, skillnaden mellan ledarskap och chefskap och hur du bygger goda relationer. Du får praktiska ledarskapsverktyg som du omedelbart kan omsätta i vardagen. Genom ny kunskap och nya verktyg ger vi dig förutsättningarna för att lyckas med ditt uppdrag och att känna större trygghet i din roll.
 

Innehåll

 • Ledarskapets grunder.
 • Rollen och uppdraget: mitt ansvar, uppgifter och befogenheter.
 • Från en i gänget till att leda gruppen.
 • Kartläggning och genomgång av rollens intressenter: kollegor, chefer och andra personer i organisationen.
 • Att planera, följa upp och prioritera.
 • Effektiva ledningsverktyg för att motivera och engagera människor till att lösa uppgiften situationsanpassat i mötet med människor.
  • Kommunicera genomtänkt.
  • Coachande förhållningssätt.
  • Positiv och negativ feedback.
  • Konflikthantering.
  • Att leda förändring – förankra och få med dig gruppen.
    

Programmets mål

Programmets mål är att du ska få

 • ökad insikt och förståelse för rollen och uppdraget
 • ökad förståelse för konsten att motivera och skapa engagemang för uppgiften hos andra människor
 • kunskap och konkreta verktyg för att påverka och leda människor utan formellt chefsmandat.
   

Upplägg och metodik

2 dagar 09.00–17.00

Genom att varva teori med praktiska övningar kopplade till din vardag ska du kunna omsätta programmet till praktisk nytta genast när du kommer tillbaka till jobbet. Vi ser reflektion och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna som en viktig del av pedagogiken. Programledarnas egna långa chefs- och ledarerfarenheter är en viktig tillgång i kursen. 
 

Målgrupp

Leda utan att vara chef vänder sig till dig som har uppdraget att leda andra utan att formellt vara chef. Du är exempelvis projektledare, teamledare, arbetslagsledare, gruppledare, förändringsledare, processledare, samordnare, koordinator, funktionsansvarig, eller du har från och till rollen som ställföreträdande chef. 
 

Plats

Hotel Mornington, Nybrogatan 53, Stockholm.

 

Datum

7–8 oktober 2024
11–12 november 2024
 

Kursledare

Chefshuset kursledare är alla mycket erfarna inom chef- och ledarutveckling, och de har dessutom själva långa erfarenheter som chefer.  

Eva Söderlind

Eva tilldelades av tidningen Chef år 2000 priset Årets Chef för sitt ledarskap på Ericsson Business Consulting. Eva har arbetat med ledarskapsutveckling som kursledare, rådgivare, coach, handledare och föreläsare sen 2001. 

Läs mer om kursledaren här.

 

Pris

12 700 SEK exklusive moms. I priset ingår utbildningsmaterial, lunch och fika.


Aktuella datum:

7–8 oktober 2024
11–12 november 2024
Anmäl dig här

Ladda ner kursprogrammet som pdf, eller beställ så skickar vi dig materialet med posten.
Ladda ner eller beställ

Undrar du om utbildningen är rätt för dig, vill du ha referenser eller är ni fler som önskar gå utbildningen och vill ha offert? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Vi gör också Leda utan att vara chef för chefsgrupper internt på företag och verksamheter. Interna utbildningar gör vi med eller utan anpassningar – på plats hos er eller hos oss.

Leda utan att vara chef

Upplägg: 2 dagar 09.00–17.00

Pris: 12 700 SEK

Aktuella datum:
7–8 oktober 2024
11–12 november 2024Vi har tyvärr periodiska besvär med ovan anmälningsknapp. Åtgärder är på gång, men i väntan på lösning är vi tacksamma om du kan mejla din bokning direkt till oss på jenny.centellini@chefshuset.se eller ringa 072-5799200.


Våra öppna utbildningar

PROGRAM