Oärlighet är en dygd

Geir-Ove – en sk ”fintrönder”, dvs. välbärgad, ståtlig och anglofil man från Trondheim – skällde ut mig för min illojalitet. Jag var oerfaren och dessutom en person som normalt inte skulle ta lätt på att bli utskälld, men jag minns hur jag satt på hans kontor och lyssnade helt oberörd. Jag förstod att denna stora man var en fegis som inte vågade slå uppåt på vd’en som hade plockat mig. Geir-Ove krävde att jag skulle jobba kvar under hösten vilket var idiotisk med tanke på att jag med mina derivater var helt obetydlig för avdelningen, men så blev det. 


Månaderna gick och äntligen skulle jag bli avtackat från finansavdelningen. En viktig parantes i historien är att jag den hösten tappade 15-20 kilo. Kollegorna och jag såg fram emot avtackningen då Geir-Ove var känd för att vara en osedvanligt duktig och underhållande talare! Jag kommer ihåg hans minnesvärda tal ordagrant, så här gick det:

 

Den Vibeke vi ser här i dag

är inte den Vibeke som började för ett år sen.

Blir hon smalare nu

blir hon som ett provrör.

 

Punkt slut. Olidlig tystnad. Mina kostymklädda kollegor visste inte vart de skulle fästa blicken och känslan rummet var ett tyst skrik om att ”ta mig härifrån!!”. Geir-Ove talade sanning. Jag hade blivit för smal och det var ärligt talat att han verkligen inte gillade mig. Alla kände till Geir-Ove missnöje med vd’ens rekrytering, men de hade förväntat sig en smula oärlighet. Det fick de inte, och den stora ledaren blev i ögonen på hela sin personal förskräckligt liten.


Ledarskapet förutsätter en portion oärlighet. Som chef måste du inte gilla alla dina medarbetare lika mycket, men du måste gilla alla. Åtminstone ge sken av att du gör det, hur svårt det än kan vara. Det kallas att vara professionell! Eller som Ulf Engerby, vd på Qbranch sa till mig en gång:

 

”Professionella personer visar i professionella situationer att de är professionella personer”.

 

Geir-Ove valde ärlighet framför professionalitet och fick försvagad förtroende som ledare. Det hade tagit hårt på personalen att se Geir-Ove bada naken på sommarfesten (Norge har ingen tradition på naket umgänge på jobbet som här i bastu-Sverige), men det här tog mycket hårdare! Tänka sig det, att ärlighet kan skada en ledare mer än berusad nakenhet!

 

Läs fler av Vibekes bloggar här.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen