Don Draper får mig att drägla och drömma

Jag kan till tider ha ett lite ohälsosamt förhållande till tv-serien Mad Men som handlar om livet på en reklambyrå. Den tar min nattsömn (järnspikar, dessa dvd-boxar!) och jag drömmer mycket om den gudomliga huvudkaraktären reklamchefen Don Draper. Även dreglar lite, måste jag medge.

Don Draper är en synnerligen attraktiv man och inte en kvinna kan stå emot. Han har verbala förmågor få av oss har fått uppleva i det verkliga livet och Don är i allmänhet extremt duktig på sitt jobb. Ingen över, ingen ved sidan, är lite vad som gäller.

Nu är det dock inte MANNEN Don som får mig att drägla. Det är hans ledarskap. Don är duktig, men svår. Till hösten vill jag bli som Don, i varje fall i tre hänseenden:

1) Möten är inte målet
Dons möten varar maximalt 7 minuter. De genomförs ofta stående (inte sällan med en drink i handen) vilket ger känslan av att mötet är en kort nödvändighet innan man ska iväg att göra något viktigare; jobba. Och inte vice versa som det har blivit i dagens arbetsliv!

2) Snabba beslut för att städa tid för de viktiga besluten
Don funderar inte på någon annat än kreativa reklamupplägg. Allt annat kan gå till beslut på 30 sekunder. 3 minuter efter att han har fått informationen om att ekonomidirektören Lane har stulit pengar från företaget har han fått sparken. Och det på ett mänskligt sätt. Don kan återgå till jobbet igen efter 5 minuter. (Lane tog livet av sig dagen efter, så Don missade den viktiga uppföljningen... . Perfekt är han inte!).

3) Tydlig och ”svår”
Don vänder på klacken och lämnar bryskt alla möten/samtal som har ärenden på sin agenda som han inte tycker är av rätt eller tillräcklig dignitet. Som oftast sitter hans partners kvar kring styrelsebordet och diskuterar vidare, men med den sura smaken av känslan att de lägger tid på helt fel saker.


Förra veckan läste på Harvard Business Reviews sajt om en undersökning bland tjänstemän som svarar att de anser att 2 av 3 möten ”is pure waste of time”! Summa summarum från hela artikeln är att vi helt i onödan arbetar alltför mycket.

 

Min övertygelse är att om vi får in lite mer Don Draper på jobbet, och vi har en ljuvlig chefshöst framför oss! Tänk bara om man vågade vara lite mer rakt på sak och tydlig när medarbetarna gnäller....se den gudomliga Don i klippet nedan.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen