Det finns hopp även för ocharmiga chefer

Jag berättade i måndags om min lördag för ett gäng erfarna chefer. De tyckte att deras landsmän i mitt sällskap hade agerat synnerligen förvånande och osvenskt. Jag höll med. Sådant händer bara inte här uppe i norr.

Machiavelli skriver i ”Fursten” att ljummet stöd är det absolut bästa du som ledare kan hoppas på om du vill ändra på något. Jag använder denna fras som såväl förvarning som tröst till chefer när de ägnar sig åt visions- och strategiarbete. Jag har under snart tjugo år hjälpt alla typer av chefer/ledargrupper inom alla möjliga branscher med just strategiutveckling. Strategiarbete är ett hästjobb av operativt arbete, brukar jag säga. Är det inte motståndet så är det ljummenheten som tar musten av chefer med brillianta nya idéer.

Tillbaka till lördag. Jag har under år 2012 arbetat med en världsomspännande branschorganisation för att ta fram vision, strategi mv för den svenska verksamheten. I lördags skulle styrelsen presentera sitt resultat för dets medlemmar som alla är företagare och chefer. Jag hade som vanligt med Machiavelli förvarnat styrelsen om att de skulle räkna med att ägna 2013 åt att få med sig alla på tåget. Styrelsens vice president klev upp på scen och inledde presentationen med den nya visionen. Så händer det. Det mest förvånande av allt. Hela publiken applåderar och de ställer sig upp och tar bilder på powerpoint’en med sina mobiler! De entusiastiska tillropen blev bara högre för varje bild som presenterades. Även jag famlade till slut efter kameran för att dokumentera. Inte bara har jag aldrig upplevd något likande, men jag känner inte en gång någon som känner någon chef som har fått uppleva en sådan total brist på motstånd eller ljummenhet när nya tankar har presenterats.

Styrelsens vice president är en mycket framgångsrik företagare och chef som jag har känd i många år. Vi blev först bekanta då jag under min tid som vd på Chef fick nöjet av att tilldela honom priset "Årets unga chef". Han är en synnerligen kompetent, kreativ, entusiasmerande och resultatskapande chef som jag har den djupaste respekt för som såväl chef som människa. Efter alla dessa år av bekantskap slog det mig för första gång i lördags; ”Är han kanske är en sånn där ”karismatisk ledare?”. Ni vet, den där ledaren som litteraturen säger att vi alla ska eftersträva att bli. Jag har mött flera chefer än de flesta. På alla nivåer. Jag ägnar mestadels av min tid åt att snacka ledarskap med alla typer av människor. Jag kan dock inte minnas mig en enda gång där varken jag eller någon annan har omtalat en chef i Sverige som just karismatisk. Många fina superlativer har jag hört, men aldrig just karismatisk.

Jag funderar på varför det är så. Kanske för att vi har Jante på våra axlar eller kanske för att han/hon nästintill inte finns i vårt lynne här uppe i norr? Eller kan det vara så att vi inte använder begreppet för att vi inte riktigt vet vad det innebär att vara en karismatisk chef?

Oavsätt förklaring så har jag två goda nyheter till alla oss chefer som så här i slutet på mörka januari inte känner att vi precis kvalificerar in på charmtoppen:

1) Forskningen visar att ledarskapet till 1/3 är ”born” och 2/3 är ”made”. Dvs. du har alla möjligheter i världen att jobba fram ditt karismatiska ledarskap.

2) Om du inte känner att en strävan efter mer karisma är realistisk, förtvivla inte. Enligt bland annat två av världens främsta ledarskapsexperten är det karismatiska ledarskapets framgång en myt. Peter Drucker har forskat på de mest effektiva vd’ar av världens främsta företag och kom till konklusionen att den enda personliga egenskapen de har gemensamt är att de hade lite eller ingen karisma. Samma slutsats har Jim Collins författaren till den berömda boken ”From Good to Great”.

Som kuriosa kan vi dock att de karismatiska ledarna över lag har högre lön en sina icke-karismatiska kollegor.

Hela min natur säger mig att jag ska vila i nyhet 2) ovan, men visst vore det otroligt att åtminstone en gång i livet få uppleva vågen och stående ovationer när jag för n’te gången står där på scen med mina power point-bilder och brillianta idéer!
 

”There is nothing more difficult to take in hand, more perilous to conduct, or more uncertain in its success than to take the lead in the introduction of a new order of things, because the leader has for enemies all those who have done well under the old conditions, and lukewarm defenders in those who may do well under the new”
Niccolo Machiavelli (1469-1527), The Prince
 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen