Är vi lata idioter eller begåvade högpresterare?

”Five weeks of vacation?!”, utbröt den amerikanska vd’en förskräckt. Det var en begåvad herre för i nästa sekund frågade han om inte en så lång ledighet också gjorde att folk trappar ned inför semester och behövde tid att starta om efter? Vår svenska chefskollega bekräftade att så var det med tillägget: ”It’s the so called ”nedtrappnings- och uppstartsträcka”. Historien kommer från den eminenta estradören och säljcoachen Per Lange (jag kan varmt rekommendera hans underhållande och kompetensutvecklande show).

Det vår bestörta amerikanska chefskollega dock inte fick veta är att utöver de i praktiken sju veckorna på sommaren så har vi höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Med därtill tillhörande nedtrappnings- och uppstartssträckor! Just nu befinner vi oss i nedvarvning inför påsk. Vet ni, visst har vi det bra!?

Det mesta i vårt arbetsliv är bra. Rimliga arbetstider, rimlig lön, i stort säkra arbetsförhållanden, mycket ledigheter, stimulerande arbetsuppgifter, föräldraledigheter, vab mv. Det som tär och sliter på jobbet är ofta relationer och det vi uppfattar som orimliga förväntningar. Den goda - om än självcentrerade - nyheten för oss chefer är att vi har det lite mindre slitsamt och tärande än våra medarbetare. I varje fall enligt vår egen upplevelse. I Norge släpptes nyligen en mycket gedigen chefsundersökning, som visar på att: 

  • Chefer är mindre stressade än medarbetarna
  • Chefer jobbar i snitt inte mer än medarbetarna
  • Chefer är i snitt inte mer ensamma än befolkningen i övrigt


Det stämmer väl överens med svenska förhållanden något KI forskaren Alexander Perski skriver om i sin eminenta bok ”Ur balans”. Hans förklaring till ovan är att vi chefer i snitt har mer makt, kontroll och kompetens över den egna livssituationen och i snitt upplever sitt jobb mer meningsfullt än medarbetarna. Det är därför vi chefer är mer nöjda och glada en befolkning i övrigt! För att citera Mel Brooks; ”It’s good to be king!”.

Nu kanske amerikanerna med sina 0 veckors betald semester och 0 veckor föräldraledigt med lön tycker livet är orättvist i jämfört med oss här i Sverige. Eller kanske tycker de som denna texts inledande vd’en att vi är ett gäng lata idioter. Hur som haver, det går rätt bra för oss här uppe i norr och jag kan inte annat än känna djup tacksamhet för att jag får vara chef, för att jag får ha så mycket ledigt och för att det finns de långt före min tid som har kämpat för att jag ska få ha det just så här bra!

Åter på jobbet på tisdag (eller några dagar senare) har vi halva terminen kvar till ny nedtrappning och långledighet. Men terminen varar inte helt till sommaren, för däremellan kommer maj och junis alla röda dagar! Som sagt, det är gott att vara chef i Sverige! GLAD PÅSK!

PS Veckans våg av tacksamhet kom inte över mig vilande i påsknedtrappningens sköna vugga, men av nedan "reklamfilm" från Barnombudsmannen. Den gav min ett par sömnlösa nätter. Barnalivet är tyvärr inte så tryggt som vårt arbetsliv. Än.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen