Håll truten och kom till saken

I fredags frågade Skavlan artisten Sting om hur det kommer sig att det är tio år sedan han gjorde ett album med originallåtar. Sting svarar:

”Om man yttrar sig är det viktigt att ha något att säga, och inte bara låta för sakens skuld. Det är så mycket oväsen i världen. Jag väntar till jag har något att säga.”

Undersökningar visar att chefer i snitt lägger 80% av arbetstiden på att kommunicera. Vi sitter i  möten, följer upp, ger instruktioner, delar ut beröm, förmedlar svåra besked, håller power point presentationer, äter affärsluncher och mejlar. Mycket mejlar vi. Lite skitsnack blir det självklart också. De mest moderna bland oss ägnar sig även åt att kommunicera via Twitter, Facebook, Instagram och det som kallas online chat. Det är så mycket PRAT, PRAT, PRAT!

Introvert som jag är kom jag med avundsjukans djupa suck då Sting berättade om sina tio år i tystnad. Det är en lyx vi chefer aldrig kan unna oss. Att kommunicera är kärnan i allt vi gör och fyra av fem dagar i veckan ägnar vi oss åt just denna syssla. Sting fick mig att fundera på den allmänna uppfattningen om att vi chefer är otydliga. Jag tänker mig att det i hög grad måste bero på följande:

Vi pratar för mycket och säger för lite.
Är det inte förundransvärt hur lite tid vi chefer ägnar oss åt att bli bra på det vi gör 80% av arbetstiden? Ja jo, måhända har vi gått en kurs i att presentera våra power point bilder. Kursen kanske till och med hade moderniteten videoinspelning, men räcker det? Vad med retoriken, de svåra samtalen över konferensbordet, vår formuleringsförmåga i mejlen och vår skicklighet att debattera för vår åsikt eller skriva koncist och övertygande?

Vi pratar på, men vi når inte fram enligt våra medarbetare som vil ha mer tydlighet! Är det bara jag som med självinsiktens spegel i hand kan medge att det nog är så? Och det lär inte bli enklare. Den genomsnittliga koncentrationsförmågan (attention span) bland våra medarbetare år 2000 var 12 sekunder. Idag ligger den på 8 sekunder! Det vore nog klokt om vi chefer lade ned mer tid på att utveckla talets gåva och en bättre penna. Sist men inte minst tänker jag att vi borde utforska de sociala medierna som chefsverktyg. Våra medarbetare är nämligen mer än hängivna Facebook, Twitter, Instagram mm och där får den som lyckas total och omedelbar uppmärksamhet. Kommunikationsdevisen för framtiden kanske är den amerikanska ursprungsbefolkningens ordspråk:



Vi pratar först och tänker...inte sen
Fyra av fem dagar i veckan ägnar vi oss åt att kommunicera. Sista dagen kanske vi producerar några timmar (mestadels icke-chefsjobb enligt forskningen) och administrerar en stund. Hur mycket tid blir kvar till att tänka? Ta fram målbilder, staka ut riktningen och planera för en bättre verksamhet? Jo, i snitt 1-5 timmar per månad enlig undersökningar. Det är alltför lite! Och måhända är det också delvis därför vi pratar och mejlar hela dagarna utan att få så mycket sagt. Vi har nämligen inte riktigt hunnit tänka ut vad det är vi vill säga.

Så kära chefskollegor, om vi bara kunde hålla truten några fler timmar i månaden och bli bättre på att snabbt komma till poängen så skulle våra medarbetare få den chefen de drömmer om: den tydliga! Inte dåligt det. På köpet får vi mindre oväsen och mer av tystnadens ljuvliga återhämtning. Åtminstone den introverta hälften av oss borde hoppa jämfota!!!


 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen