Ensam chef i dåligt sällskap

Den hyllade ledaren berättar om sitt genuina ointresse för andra människor.

I söndagens Hellenius Hörna på tv4 fick landslagschefen Pia Sundhagen som vanligt frågor om sitt ledarskap. Hon berättar att hennes svaghet som chef är att hon egentligen inte är intresserad av människor. Lösningen är att ha en grupp medhjälpare som plockar upp det hon missar. Den hyllade ledaren förklarar:


”Jag är nästintill oduglig ensam. Men i grupp så är jag riktigt bra.”

Sundhagen har ett relativt litet chefsuppdrag, men trots det får hon alltid frågor om sitt ledarskap. Ledare här i landet med avsevärt mycket större uppdrag än Sundhagen får helt andra spörsmål av journalisterna. En förklaring kan vara att Sundhagen förmår att svara genuint, unikt och vettigt. Hon är helt befriad från självklarheter och managmentfloskler. Det är en prestation som få andra höga chefer förmår att matcha kan jag berätta efter tio år som chef för en chefstidning!

Och vad gör man när en person är genuin, unik och vettig? Man lyssnar och tar till sig. Och det är ju en rätt trevlig sak att lyckas med som chef. Men det är inte främst kommunikation som Sundhagen har fått mig att tänka på. Ensam är inte stark och jag grubblar på hur det skulle bli om vi alla levde våra chefsliv med självinsikten att vi är fullkomligt odugliga ensamma och alldeles förträffliga i grupp? Jag tänker att det skulle bli så att vi:

Delegerade mera. Vi skulle sluta tänka att vi är bästa man/kvinna för nästintill alla arbetsuppgifter. Små som stora. Och speciellt de som dyker upp med kort varsel. Vi skulle delegera mera till såväl medarbetarnas som till vår egna stora tillfredsställelse.

Skaffade oss bättre umgänge. Bli inte förnärmad, men sanningen är den att ensamma chefer ofta är i dåligt sällskap! Vi chefer behöver träffa andra chefer eller personer som vill snacka med oss om vårt chef- och ledaruppdrag. Med insikten om hur odugliga vi i vårt egna sällskap, skulle vi boka luncher och möten med andra chefer och inte avboka dagen innan för att något ”akut” har dykt upp på kontoret. Vi skulle anmäla oss till frukostseminarier vi tycker låter intressanta och inte ställa in samma morgon för att ”jobba ikapp” istället. Vi skulle ”unna” oss några chefskursdagar för nätverket och den egna utvecklingen helt utan känsla av stress. Och för att få slut på det eviga dåliga samvetet för den oöppnade gymbagen skulle vi skaffa oss träningssällskap. Så att det blir av.

Vad jag kan se så finns det bara uppsidor i att anamma Sundhagens övertygelse om vår oduglighet som ensamma. Jag tror jag just har hittat mitt (chefs)nyårslöfte!

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen