Idiotchefens revansch

Som ekonom och nybliven chef för ett gäng journalister kände jag mig långt ifrån välkommen på tidskriftsförlaget. Efter sex månader frågade jag min chef och tillika företagets ägare (även han journalist): ”Jag har en känsla av att journalister tycker ekonomer är idioter, stämmer det?”. Chefens svar: ”Ja”. Utan ytterligare tillägg. Jag respekterar honom för att han inte ödslade tid på i stunden bekvämligheter som ”ge det tid” och ”bättre sen”. Det tog mig mer än två år att vinna ett visst förtroende hos redaktionen, men riktig bra blev det aldrig. Hade det inte varit för att vi under åren expanderade verksamheten och journalisterna blev i mindretal hade jag nog tveksamt stannat kvar tio år på företaget. Jag fick aldrig uppfattningen att någon specifik person på redaktionen tyckte hen borde haft mitt jobb. Känslan var snarare att de ansåg att vilken som helst journalist skulle göra vd-jobbet bättre än mig.


Det är med en viss skräckblandat belåtenhet jag har låtit Harvard Business Review artikeln ”Why good managers are so rare” marinera ett par veckor. Först nu är jag redo att ta mig an forskningsresultatet:

  • Medarbetarnas engagemang i jobbet är den enskild viktigaste faktorn bakom verksamheters lönsamhet, produktivitet, kvalitet, närvaro, god arbetsmiljö och låg turnover i personalen.
  • Medarbetarnas engagemang på jobbet är häpnadsväckande låg och har varit så i tolv år, endast 13% på världsbasis.
  • Chefen är den faktor som påverkar medarbetarnas engagemang mest (70%).
  • 8 av 10 chefer är felrekryteringar som underpresterar bl a genom att misslyckas skapa medarbetarengagemang. (Kan det vara sant?!)
  • 1 av 10 har de egenskaperna som behövs för att bli en bra chef och ledare. Arbetslivet behöver i snitt 1 chef per 10 anställd.

Lika roligt som det är att det finns just så många chef- och ledartalanger som vi behöver (10%), lika tråkigt är det att 8 av 10 av oss chefer inte har egenskaperna som behövs. OM vi ska tro på siffrorna. Det som däremot är jobbigt på riktigt kära chefskollegor är den insikten som nu börjar krypa fram hos alla er med sinne för enkel matematik. Om 1 av 10 är rätt för chefsjobbet och du med 80% sannolikhet inte är en av dem, så finns den bästa kandidaten till ditt chefsjobb statistisk sätt inom din arbetsgrupp! Det kan till och med vara så att din djupt kränkta ”jag borde fått chefsjobbet, min chef är usel”-medarbetare har rätt. Hen skulle fixa chefsjobbet mycket bättre än dig. Ve och fasa, så får det bara inte vara!


Nu finns det bara en ljuspunkt kvar i läsningen och det är förklaringen till att 8 av 10 chefsrekryteringar misslyckas. Varför? Jo, därför att man i regel utser den som ”gjort sig förtjänt” av chefsjobbet istället för den som har de rätta egenskaperna. Och vilka är det då som arbetslivet belönar med ett chefsjobb till kostnaden av 13% medarbetarengagemang och usla resultat? Jo, det är de bästa specialisterna. Bästa säljaren, bästa programmeraren, bästa utredaren mv. Och det är i regel bästa journalisten som blir chef för tidningar….. . Det är sol, det är annalkande vår och alla idiotstämplade icke-specialistchefer fick just en smula upprättelse!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen