I döda chefers sällskap

”Jag kommer inte göra många knop på jobbet kommande veckorna.”, berättar en av de mest högpresterande chefer jag känner. Efter en tuff chefsvår har hon nu bestämt att hon förtjänar några veckors vilsamt arbete tills semestern börjar. Jag tänker som jag har tänkt så många gånger förut att hon är en sällsynt naturbegåvning när det gäller att maximera sin egen prestation. Hon gör allt rätt.

Hade den begåvade chefen varit som chefer flest är, hade hon bitit ihop och kört på fram till första semesterdagen. I träningsvärlden kallas fenomenet att arbeta i ”the dead man zone”. Det är när du försöker köra ett hårt pass när dagsformen förespråkar ett lågintensivt pass eller vila. Din insats ger i bästa fall noll (tränings)effekt. I värsta fall tar du ett steg närmare döden. Eller lite mindre dramatisk; utbrändhet. I ”the dead man zone” bryts kroppen ned och prestationen både nu och i framtiden försämras. De bästa atleterna vet att de hela tiden måste kombinera hög- och lågintensivt arbete för att skapa hållbar maxprestation. Hur många chefer känner du som medvetet skulle ”unna sig” ett enda lågintensivt pass? Nej, vi är många chefer som befinner oss i ”döda chefers sällskap” just nu!

Vill vi vara högpresterande och välmående chefer är receptet en stark balansförmåga. Att balansera vår tid som vi lärde oss under 00-talet ska vi bara glömma. Forskningen är nu entydig, för att bli en bra chef behöver man balansera sin hälsa och kompetens.


Huvud & kropp
Det sunda förnuftet tycks ha tappats bort lite bara av farten. Sova tillräckligt, äta bra, tänka och reflektera i lugn och ro, röra på kroppen, umgås vänner och familj, ha hobbies med vidare. Det är enkla basala behov som många av oss chefer mer och mer prioriterar bort. För att få mer tid att prestera och anstränga oss.

Prestation & utveckling
Högpresteraren Zlatan lägger förmodligen minst 90% av sin arbetstid på utveckling och 10% på prestation (match). För många chefer är nog ekvationen i bästa fall 10/90. Hållbar hög prestation förutsätter att vi jobbar på att bli bättre. Men om vi hela tiden spelar match, hur ska vi då förmå bygga på och förädla vår chef- och ledarkompetens?

Ansträngning & återhämtning
Du vinner inte OS-guld om du inte är lat. Du måste ha böjelsen och disciplinen att göra ingenting. Sannolikt har en hel del av oss chefer böjelsen, men disciplinen är nog en större utmaning. Det är bra att vi anstränger oss och sliter både på jobbet och privat. Ansträngning med återhämtning gör oss starkare och mer långlivade. Ansträngning utan återhämtning försvagar och bryter ned oss.

Så vad vi chefer behöver för att ta oss ut av the ”dead man zone” är att sova mera, äta bättre, träna mera, tänka i lugn och ro, få nya perspektiv, umgås våra vänner och familj, se till att vi utvecklas på jobbet, odla våra hobbies och i allmänhet bara ta det lite lugnare. På jobbet och hemma. Ser ni, det är BARA ROLIGA GREJER! Jag undrar hur i all världen det kan vara så svårt?! Finns det inte tid till annat än prestation och ansträngning, tänker du? Väl, i döda chefers sällskap blir det inte mycket gjort ändå. Till hösten kommer min högpresterande chefskompis att på sina 40 timmars arbetsveckor överleverera precis som hon brukar göra. Det är bara för att hon är så extremt prestationsinriktad att hon ser till att prestera och anstränga sig mindre lite nu och då. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen