En smiley kan döda en chefskarriär :-D

Hennes emejl var så sura i tonen och oförskämda att jag behövde ha debriefing samtal med min förtvivlade medarbetare och mottagare av mejlen. Efter att chocken hade lagt sig ringde vi upp vår affärsrelation för att kolla vad vi hade gjort för fel. Nej då, kunden var kvittrande glad och nöjd. Trevligt att vi ringde, förresten. Efter några mejl och därtill telefonsamtal förstod vi att hon helt enkelt inte hade en helt annan avsikt med sina emejl än hur de landade hos oss.

På gymnasiet hade jag en kurs vid namn ”Korrespondans och dokumentlära”. Vi fick lära oss hur att kommunicera inom affärsvärlden. Vi fyllde i bankgiroblanketter, tragglade fram fakturor, kämpade med de kortfattade mötesprotokollen och sist men inte minst så författade vi affärsbrev. Det här var långt innan emejl och andra moderniteter. Den gång i tiden då all kommunikation mellan verksamheter författades noggrant och eftertänksamt för att sen omhändertas av posten för leverans några dagar senare. Vad ett företag hade att säga till ett annat och på vilket sätt det skulle sägas var varken särskilt varierat eller upp till subjektiv bedömning. En personlig ”touch” var inte att tala om. Hövligt, formellt och ”pure-business” var ledorden. Kurslitteraturen var en tunn bok som innehöll ett exempel på varje möjligt brev du skulle behöva skriva om du fick ett kontorsjobb. Som 18-åringar tyckte vi kursen var pinsam och än idag känns den lite generande, men i ärlighetens namn så har den kommit till nytta. Då jag fyra år och en civilekonomexamen senare flyttade in på mitt första kontor hade jag boken med mig. Jag använde den flitigt.

Eller, flitigt och flitigt. På mitten av 90-talet kommunicerade vi ju inte så mycket verksamheter mellan. För egen del någon gång per månad. Cheferna kanske några gånger per vecka. Så kom allt det nya: röstmeddelande, emejl, sms, chat, Facebook, Linkedin, bloggar med mera med mera. Volymexplosionen är nästan ofattbar. Nu har vi så mycket att säga till så många. Medan en chef på 70-talet hade i snitt 1 000 kommunikationskontakter per år har chefer idag 30 000. Det våra föregångare gjorde några gångar i veckan gör vi si sådär 150 gånger per dag. Vår affärskommunikation kan knappast längre beskrivas som eftertänksam, hövlig, formell och ”pure business”!

Vårt oavbrutna kommunikationsbrus gör att svårigheten att nå fram bara övergås av risken för att blir missförstått. Min kursbok är för längs passé och vi har ingen ny mall. Chansen för felsteg är stor. En ny studie visar exempelvis att chefer och medarbetare som använder smileys i sin affärskommunikation ofta blir sedda som mindre kompetenta och mindre professionella. Din smiley-avsikt i mejlet till chefsrekryteringsföretaget var att visa dig som en trevlig och tillgänglig person. Istället blir du uppfattat som en lätt korkad skojare.

Det sägs att omkring 70% av chefsjobbet är kommunikation. Att genom text och bild bli sett/hörd/läst är relativt enkelt. Det kan räcka med en smiley eller någon (oavsiktlig) oförskämdhet. Att bli förstådd och uppfattat enligt avsikt är en helt annan sak. 

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen