Chefen super i varje fall inte

Jag har tydliga minnesbilder av chefspapporna från min 70-talist uppväxt i en arbetarklassförort. De hade dyra bilar och vit skjorta. Magarna var tjocka och humöret jovialt, men auran av ensamhet var påtaglig även för oss små. Deras rödrosiga ansikten vittnade om ensamma kvällar i whiskyglaset sällskap. Det jag inte förstod då var att det kan ha varit deras sätt att dämpa sin chefsångest och -oro.

Förra veckan kunde vi i tidningarna läsa om två nya undersökningar på temat arbetsmiljö. Stressen och den psykiska ohälsan fortsätter växa i oroväckande tempo och vi chefer klandras för att vi inte gör tillräckligt åt problemet. Det är bedrövligt, men denna gången ska jag inte som jag brukar gå i chefens försvar eller stressa upp mig inför den stundande apokalypsen. Jag andas djupt och börjar leta efter ljuspunkter. Jag hittar många.

Det finns bra och det finns dåliga sätt att hantera stress, ångest och oro för såväl chefer som medarbetare. Här är vad forskningen säger:

Jämfört med chefspapporna (och mammorna) på 70- och 80-talet så visor siffrorna att vi som är chefer idag:

  • Dricker mindre alkohol.
  • Röker mindre.
  • Äter bättre och är mindre överviktiga.
  • Tränar mera .
  • Har fler att prata med. Det är idag allmänt accepterat att ha en mentor, coach eller psykolog och dessutom umgås vi mer i nätverk. Ensam är inte längre stark.


Jag väljer att vara optimistiskt och därför är jag också rätt övertygad om att vi chefer idag:

  • Är mer spirituella. Jo visst, vi är mer sekulariserade nu än tidigare, men på plussidan har majoriteten av oss doftat på såväl mindfulness som meditation.
  • Badar mera. Ingen tidigare chefsgeneration har spenderat så mycket tid i badrock. Tänk konferens- och SPA trenden. Och våra badrum har aldrig varit så påkostade. Det är badkar, jacuzzi, ångbad, tropiska duschar, doftljus och mycket mer jag inte kan.
  • Har mer humor. På 70-talet var vi tvungen att vänta en hel vecka på 30 minuter med Albert & Herbert. Nu har vi 100% playtillgänglighet och ett Youtube med miljontals roliga bebisar som vi inte kan få nog av. Vi har helt enkelt mer att skratta åt.
  • Får mer frisk luft. Att vi har gående möten utomhus är inte alls längre sällsynt och dessutom tränar vi mera.


Och hur har vi det med tacksamheten? Jämfört med såväl våra chefsföregångara som våra medarbetare har vi mycket att vara tacksamma för. Alla siffror visar att vi mår bättre än våra medarbetare delvis för att vi tar bättre hand om oss själva, men också för att chefsuppdraget erbjuder mer makt och kontroll över arbetssituationen. Två avgörande faktorer för välmående och stressnivån. Och jämfört med chefspapporna på 70- och 80-talet så har vi lärt oss mycket bättre sätt att hantera chefsstress än ensamhet och whiskypinnar.

Jag är inte blind för vi idag inte på alla sätt handskas med chefsoron och -frustrationen på bästa sätt, men jag tänker att nu som vi har tagit till oss hälften så har vi mindre än hälften kvar! Det lover gott för såväl oss som våra medarbetare.

Gott höstlov!

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen