Show me the money-cheferna har smittat ned oss alla

Det är på många sätt förskräckligt orättvist. Vi sätter till överdrift medarbetarnas och verksamhetens behov framför våra egna och vi knogar på bäst vi kan för en medianlön på 41 tsek i månaden. Och ännu är det så att förtroende för oss chefer och våra verksamheter sjunker.

Det ligger nära till hands att som chef i Sverige känna tillhörighet i medarbetarkollektivet, men det är vi ensamma om. För alla andra tillhör vi chefskollektivet. Och förtroende för dig och mig beror inte bara på vad vi gör/inte gör, men också på hur chefskollektivet som helhet beter sig. Och då framförallt våra högsta chefer. Och just nu är inte det mycket att hurra för. Vi har visionslösa politikers som tänker på valet 2018 istället för nationens bästa och som forntida moralister vevar med pekfingret om att vi måste skärpa till oss. Och medan vi vanliga chefer bjuder våra affärsbekanta på lunch ur egen ficka så bjussar våra miljonavlönade direktörer sina direktörskompisar på lyxiga jaktresor på verksamhetens räkning.

Det är på många sätt förskräckligt orättvist att vi vanliga chefer hamnar i suget av det chefsförakt som just nu väller över stora delar av världen. Det är lätt att bli nedstämd efter att ha läst 2015 års utgåva av den välrenommerade The Edelman TrustBarometer. Sverige är nämligen hamnat på listan över land där invånarna har lägst förtroende för landets myndigheter, företag, media och icke-statliga organisationer.

Det finns mycket mumma i Edelmanrapporten för en chef att grubbla över, men jag fastnar för en sak. Nämligen att majoriteten tror att drivkraften bakom chefers strävan efter förändring och innovation är girighet på pengar och tillväxtmål. Ytterst få tror chefer drivs av en önskan om att förbättra människors liv eller göra något för världen.
 

Den interna och externa omgivningens numera låga förtroende för chefens goda vilja gör det onödigt svårt och i vissa fall omöjligt för oss att få jobbet gjort. Och under alla omständigheter gör det chefsjobbet mycket mindre roligt.

Att våra verksamheter är lönsamma/håller sina kostnader och har ägare som är nöjda med sin investering är en (av flera) förutsättningar för överlevnad. Men det är samtidigt en hygienfaktor – något vi chefer bara ska se till att fungerar. Vårt ledarskap och förtroende bygger vi inte upp med snack om intäkter, kostnader och effektiviserade processer. För att bli bra ledare som vinner  fötroende är det behövligt att vi med största möjliga tydlighet kommunicerar om och om igen varför vi gör det vi gör och hur det bidrar till att förbättra människors liv eller till en bättre värld. Det blir helt enkelt mer meningsfullt och roligare så. Och så mycket enklare att tjäna pengar. Och bäst av allt, vi behöver inte vänta in att högsta chefen ska leda vägen. Det är bara att börja gå och vädra ut all stank av show me the money-chefen!
 

Great leaders don’t care about the money. They care about the product and they never stops making them better. And they care about the people. They have merciless passion, good values and a crystal clear vision.”

Daniel Walker, fd Chief Talent Officer, Apple


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen