Passivt aggressiva chefer

Många är vi som skrattar åt arga lappar och korta vassa formuleringar. Givet att de förekommer på någon annan arbetsplats. I vår omedelbara närhet är det passivt aggressiva beteende föga charmant och än mindre något vi skrattar åt. Det gör oss arga, indignerade, frustrerande, obekväma, bedrövade, vi börjar misstro varandra och i slutändan tär det hårt på såväl engagemang som produktivitet.

Och inte undra på det. Det passivt aggressiva beteendet har det medvetna eller omedvetna syftet att åsamka andra besvär eller skada. Passiv aggressivitet är när någon uttrycker sin ilska indirekt och på ett sätt som teknisk sätt är okej. Beteendet är inte alls ovanligt och växer synnerligen bra på jobbet. Delvis för att vi spenderar mycket tid där, men också för att vi anstränger oss extra för att undvika konfrontationer under arbetstid. Lägg till att stress gör oss mer aggressiva och att vi numera har möjligheten att uttrycka vår dolda ilska via emejl och sociala medier, och det är lätt att köpa att det aldrig har sipprat så mycket dold ilska på våra arbetsplatser som idag.

Jag gissar därför att de flesta av oss chefer har fått uppleva medarbetares passiva aggressivitet. Kanske....

  • ...har någon gått bakom din rygg och talat med din chef
  • ...någon som alltid är glad och trevlig när ni ses har pratat illa dom dig till andra
  • ...har du fått höra ett ”det spelar ingen roll, jag gör som du vill”-suck när sanningen är att det är av största betydelse
  • ...har du fått ett kortfattat ”ok”-svar på ett resonerande mejl
  • ...har du fått höra ”jag skojade bara” efter ett sarkastisk skämt

Och måhända har du haft misstankar om att en medarbetare missar deadlines med flit för att du ska lära dig att inte fråga igen. För är det en sak den passivt aggressiva gör oftare än något annat så är det att säga ja när hen egentligen vill säga nej. Och vems är felet? Jo, på jobbet är det i regel chefen som ska straffas för det.

Det finns personer som är passivt aggressiva och de är ett kapitel för sig. Men alla beter vi oss passivt aggressivt från tid till annan och jag har just kommit till insikten att vi chefer kanske tillhör högriskgruppen för det föga charmanta beteendet. Den professionalitet vi vill ha på jobbet gör i vissa fall brutalt ärliga känslouttryck oacceptabla och vi som är chefer behöver mer än någon annan att väga våra ord. Vi menar förhoppningsvis inget illa, men vi kan av bekvämlighet eller upplevd nödvändighet bete oss passivt aggressivt helt utan större eftertanke. Tänk bara efter, har det under senaste halvåret exempelvis hänt att du:


 

Visst, det kan vara lite kul att läsa arga lappar och dess lika, men ingen vill vara den lilla människan som skriver dem. Och allra minst om man är chef väl medveten om att den dolda ilska smittar nedåt i organisationen och suger musten ur alla. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen