En försvarsminister, en skattedirektör och en bokstavstrogen Sackleen

Det var en sorglig vecka för normalbegåvade chefer. Förutom Trumps alla utspel präglades förra veckans nyhetsflöde av inte mindre än tre rapporter om höga statliga chefers misstänkta fiffel. Tillkommer gjorde ännu en jakthistoria, men det är så tröttsamt att jag knappt orkar bry mig.

Normalbegåvade chefers självklara vägval är att leva som de lär. I två av fallen från förra veckan har toppcheferna inte följt den stigen. Den tredje direktören har emellertid varit bokstavstrogen. Och det kunde inte ha blivit mer fel.

 FÖRSVARSMINISTERN
Förra året avslöjades att försvarsministern 2014 lyckades med undret att erhålla ett hyreskontrakt för en trerummare på centrala Östermalm för den modesta månadsavgiften 10 000 SEK. Detta blev dock mindre mirakulöst då det framkom att det var den militära stiftelsen MHS-Bostäder som hade hjälpt Peter Hultqvist med bostad. Stiftelsen står under överinseende av chefen för Försvarsmakten, och i styrelsen sitter representanter för försvarsledningen. Det är alltså den myndighetsledning som försvarsministern har för uppgift att styra och kontrollera som har löst ministerns bostadsproblem.

Förra veckan kom nyheten att Konstitutionsutskottet (KU) inleder en granskning av Hultqvists hyresavtal med MHS-Bostäder. Detta med anledning av en anmälan om jäv. Möjligen anser Hultqvist sig höjd över vanligt folks jävsbekymmer, men soppan kunde ha undvikits om såväl ministern som stiftelsens ledning troget hade följt paragraf två i stadgarna som så enkelt och tydligt kommuniceras på hyresvärdens hemsida.

 SKATTEVERKETS GENERALDIREKTÖR OCH ÖVERDIREKTÖR
Förra året avslöjades misstankar om att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektör Helena Dyrssen hade gjort sig skyldiga till vänskapskorruption. De hade varnat sin skattetrixande diplomatkompis om att Uppdrag granskning var efter honom. Avslöjandet ledde till stark kritik mot Skatteverkets ledning och överdirektören slutade. Skatteverket inledde en utredning av sin hantering av ärendet.

Förra veckan kom nyheten att utredningen bland annat kommit fram till att "Skatteverkets ledning har brustit i efterlevnad av de grundläggande värderingarna”. Men ännu mer överraskande kom den fram till att generaldirektören under utredningsarbetet försökt mörka besvärande uppgifter om sitt eget agerande. Och att han försökt hindra reportrar att ta del av utredningen. Allt det här hade kunnat undvikas om Hansson (och Dyrssen) hade varit trogna myndighetens vision om att ”alla vill göra rätt för sig”. Men ”alla” är som bekant ett knepigt begrepp att förhålla sig till för vissa och som George Orwell sa: All animals are equal, but some animals are more equal than others.


 STATENS FASTIGHETSVERKS FASTIGHETSDIREKTÖR
Förra veckan briserade nyheten om att Statens fastighetsverks tidigare fastighetsdirektör Mikael Sackleen är misstänkt för grovt mutbrott, tagande av muta och trolöshet mot huvudman. Myndighetens generaldirektör är misstänkt för att i minst två år ha känt till oegentligheterna, men att han först polisanmälde Sackleen efter att TV4s Kalla fakta börjat gräva.

Sackleen var direktör på en myndighet som uppmanar oss alla att titta på Rosersbergs slott och andra härligheter och tänka ”Det här är faktisk mitt”. Och nu misstänks alltså Sackleen ha tolkat uppmaningen bokstavstroget. ”Vårt” förekommer som ett bättre ordval än ”mitt” i sammanhanget, men sannolikt har myndighetens kommunikatörer utgått från att de umgås normalbegåvade.

 

Mina varmaste tankar går till alla tusentals fläckfria och begåvade chefer på berörda myndigheter, departement och stiftelser. De som nu ska fortsätta jobbet att leda sina medarbetare mot den smala stig som deras högsta chefer så frivolöst ansåg för smal för sitt eget privata bästa. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen