Var trevlig mot alla de som lämnar, så kanske de söker sig tillbaka igen

Statistiken visar att rekordmånga människor säger upp sig från sina jobb eller funderar på att göra det just nu. Det är en av pandemins konsekvenser och kallas ”the Great Resignation”. Begreppet myntades av professor Anthony Klotz vid Texas A&M Universitet, som nu ser en ny trend; ”Boomerang employees” – att många av de som sa upp sig under pandemin har bett att få komma tillbaka.
.
Klotz förklarar boomerang-trenden med följande argument:

  1. Utbrändhet/trötthet är en av de starkaste drivkrafterna bakom alla uppsägningar. Men ibland är inte botemedlet ett nytt jobb, utan bara vila.
  2. Under pandemin var det många människor som ansåg att jobbet var orsak till deras upplevda elände, men sanningen var snarare att vi alla upplevde samma elände – oavsett arbetsgivare.

Som chefer behöver vi göra allt vi kan för att inte drabbas av the Great Resignation. Men om vi ändå plötsligt sitter där med uppsägningen av en drömmedarbetare i handen så gäller det att snabbt växla om till ”boomerang-modus” med frågeställningen; Vad ska jag göra för att få personen att söka sig tillbaka någon gång i framtiden? Det kan handla om att 

  • att ha bra processer och rutiner för off-boarding
  • vara trevlig mot medarbetare som lämnar
  • med viss regelbundenhet höra sig till medarbetare som har slutat. 


When you get to a new job, there's a honeymoon period," Klotz told me. "And then there's often a hangover period. If my old company called me in those weak moments, I'd probably be like, 'You'll take me right back? OK!'"

Läs mer i Inside-artikeln “Boomerang employees' who quit during the pandemic are starting to ask for their old jobs back.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du varje onsdag Veckans ledarskapsnyhet direkt i din mejl.

Foto: © focusandblur

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen