Deppiga novemberchefer

Gråa dagar. Solen har inte visat sig på 19 dygn. Redan innan eftermiddagsfikat skiftar grått till svart och ännu mörkare ska det bli. Urmänniskan i oss kryper fram och att gå i ide känns lockande. Men oturligt nog sammanfaller den deppigaste tiden på året med de veckorna vi har som mest att göra på jobbet. Chefer, nu gäller det att hålla humöret uppe! Deppiga chefer ger nämligen ännu deppigare medarbetare.

Men hur lyckliga ska man egentligen behöva vara på jobbet? Jag har glada nyheter. Forskning visar att det bästa är lagom! Det finns neurologiska kopplingar mellan våra känslor, tankar och beteenden. Och ny forskning visar att starka känslor – negativa som positiva – har ett dåligt inflytande på våra tankar och beteenden.

En skilsmässa, jobbkonflikt, orimliga jobbkrav eller bara mörkgrå november kan skapa starka negativa känslor. Vi får skygglappar och fokuserar huvudsakligen eller uteslutande på smärtkällan. Frustration, sinne och stress gör att våra viktigaste tillgångar på jobbet stängs av; förmågan att ta in information, tänka och fatta bra beslut. Är vi nykära, nybliven lottomiljonär eller har vi just fått ett samtal från Nobelkommittén så är det onekligen trevligt, men vi kan med säkerhet veta att vi inte har de mest produktiva arbetsdagarna framför oss. Även starka positiva känslor gör oss mindre kreativa, mindre mottagliga för lärande samt sämre på att fatta beslut. Så vad kan vi chefer göra för att skapa lagom lycka för våra medarbetare och oss själva?

1) Vardagsnjutning & lagom dos av dig
Börja med att locka fram den hedonistiska lyckan i form av ögonblickslycka, rus och glada okomplicerade känslor. Bjud på fika, ge beröm, tänd värmeljus eller se till att skratta tillsammans. Överdriv bara inte din egen närvaro. Den egna chefen befinner sig nämligen längst ned på listan över vilka det ger lycka att umgås med.

2) Slit och släp
Positiva och glada känslor ger en liten skjuts i välmående och produktiviteten, men myspys leder som bekant inte till OS-medalj. Vår viktigaste uppgift som chef är att erbjuda en dos eudaimonisk lycka i form av välmående genom ”maximal utveckling av ens rationella potential”. Det är denna långsiktiga ”slit och släp”-lyckan som ger största lyftet i såväl människans välmående som våra verksamheters produktivitet. Och för att locka fram denna lycka är chefsreceptet enkelt:

-VISION: En gemensam och lockande målbild för framtiden.
-MISSION: En känsla av meningsfullhet. Vad gör vi och verksamheten som betyder något för andra människor?
-RELATIONER: En arbetsmiljö som präglas av nära, stödjande och förtroendefulla arbetsrelationer.

Målande visioner och meningen med (arbets)livet. Känns det motigt och rent ut sagt omöjligt så här i november? Kanske kan en chokladkaka och två timmar i soffan med bestsäljarboken om lycka; ”Livet måste ha en mening” göra att det lossnar. Boken är skriven av juden Viktor Frankl ett år efter att han i 1945 räddades av amerikanerna. Det är en tunn bok om hur Frankl hittade mening med livet och lycka som fånge i Dachau. Ingen bok? Ta i varje fall chokladkakan. En liten lyckoskjuts kommer den ge och vi behöver ju inte jaga OS-guld varje dag!

 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen