Psykopatchefer är ett mindre problem

Jag kunde bli en av två saker; livstidskriminell eller chef. Det var mina vägval. Båda yrkesgrupperna drivs av pengar och makt och består i all huvudsak av psykopater. Jag överdriver, men psykopatstämpeln har i långt större utsträckning än vad som är rimligt fått hemvist hos våldsamma återfallsförbrytare och hos oss chefer! 

Det beror delvis på den alltid populära tidningsartikeln som vi garanterat kommer att få serverat även denna sommar: ”Kolla om din chef är psykopat!”. Den allmänna psykopatfördomen mot oss chefer beror också på att vissa hävdar att den allvarliga störningen är mycket mer vanlig inom vår yrkeskategori. Omkring 1% av den totala befolkningen är psykopater. Det påstås att störningen är dubbelt så vanlig bland oss chefer, dvs. 2%. Oavsett, 1% eller 2%, det är en extrem minoritet som inte försvarar den allmänna uppfattningen att psykopaterna florerar inom vårt skrå! Av de som är i fängelse antas däremot 15-25% var psykopater. Då snackar vi.

Det är dags att vi chefer bemöter svartmålningen av vår yrkeskår och kanske kan följande fakta vara till hjälp:

Det finns inga bevis - kanske är det tvärt om
Det finns inget vettigt forskningsstöd bakom att vi chefer dubbelt så sannolikt är psykopater jämfört om vi hade valt att bli tandläkare, lärare eller något annat.

Psykopati är extremt svårt att diagnostisera även för speciellt tränade personer. Det behövs stora resurser och många tester för att få en riktig bild. Hur har psykopatcheferna identifierats? Jo, genom att fråga HR-chefen om de har några psykopatchefer på jobbet. Och genom att be några chefer i ett ledarskapsprogram svara på några enkätfrågor. Ni förstår, opålitligt.

Forskarna och allmänheten har ytterliga ett argument för att psykopattätheten är högre bland oss chefer. Så här låter det; eftersom vi chefer drivs av pengar och makt så är vi sannolikt oftare psykopater eftersom pengar och makt (=karriärklättring) uppnås lättast om man är en empatilös psykopat. Vilket ålderdomligt syn på chefers drivkrafter och efterfrågat chefskompetens vid rekrytering/befordran! Vi vet att för bli framgångsrik chef krävs det att du har utvecklat samarbetsförmåga, är pålitlig och ansvarstagande samt att du är lyhörd inför den sociala miljön. Det här är förmågor som den empatistörda one-man-show psykopaten totalt saknar. Kanske är det faktisk så att förekomsten av psykopater är lägre än 1% bland oss chefer eftersom vårt jobb kräver ett teamtänk, en lyhördhet och en anpassningsförmåga som psykopaten inte kan fejka?!


”Är din medarbetare psykopat!” är den relevanta frågan
Av Sveriges cirka 4 000 000 yrkesaktiva är cirka 10% chefer och 90% medarbetare. Det innebär att

  • 9 av 10 psykopater är medarbetare och inte chefer
  • 1 av 9 chefer har en medarbetare som är psykopat
  • 1 av 100 medarbetare har en chef som är psykopat


Det är alltså omkring tio gånger mer sannolikt att du som chef har en psykopatmedarbetare än att din medarbetare har en psykopatchef. Och ännu handlar nästan all litteratur om psykopater på arbetsplatsen om chefspsykopater!

Psykopatstörningen är obotlig och personen är iskall, omöjlig att lita på och saknar helt viljan och förmågan att samarbeta. Har du en psykopatchef är lösningen enkel. Det enstämmiga expertrådet är: TA INGEN STRID och LÄMNA så snabbt det går. Att som chef ha en medarbetare som är psykopat långt svårare. Nu har du inte bara dig själv, men framförallt övriga medarbetare och verksamheten att tänka på. Vad gör du? Det finns ingen chans i världen att du kan få personen att förändra eller anpassa sig, men din chef kommer inledningsvis förvänta sig att du lyckas med det tusentals av terapeuter har misslyckas med under decennier. Förhoppningsvis lyckas du så småningom få din chef att inse att ni inte har att göra med en person med ett besvärligt beteende, men en allvarlig personlighetsstörning. Då kan ni kanske stå samman och följa experternas råd: KÖP UT personen. Men hur många chefer får köpa ut medarbetare? Nej, just det. Nästa gång du ser tidningsrubriken ”Kolla om din chef är psykopat” är det lov att bli lite förbannat!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen