Det är deras förbaskade chefsansvar att lösa problemet

Vore inte tillvaron som chef och medmänniska alldeles ljuvlig om vi endast hade ansvar för att lösa de problem som vi själva har skapat? Det skulle visserligen kräva kapaciteten att lösa alla problem på egen hand, men också en sällsynt förmåga att se och erkänna att ”det är jag som har skapat problemet”. Det är Putin som har skapat ett världsproblemet krig i Ukraina, men det är knappast hans syn på saken. Så eländet fortgår, och det blir vårt ansvar att lösa problemet bäst vi kan. Att klara sig helt själv är en omöjlighet – och de flesta dagar inte ens något vi strävar efter. För vi är väl medvetna om den stora tjusningen - och ansvaret - som följer med att få tillhöra en grupp, en verksamhet, en nation och ett världssamhälle. 

Vi chefer är ständigt upptagna med att lösa problem som vi inte själva har skapat. Det är en självklar del i jobbet och det ger chefsuppdraget ett existensberättigande. Vi ska lösa problem och verka för verksamhetens bästa, oavsett var problemen uppstår. 

Denna basala ledarskapskunskap är uppenbarligen helt främmande för politiska ledare i svensk riksdag och regering. Det kan vi konstatera efter den senaste veckans bedrövliga politiska debacle.

Spel och tjafs inom politiken har ökat, och när det handlar om att jaga makt och röster tycks allt numera vara tillåtet och förlåtet. Den här gången var det därför en liten tröst i misären att de politiska kommentatorerna – oavsett kulör – var fullständigt samstämmiga om det obegripligt ansvarslösa beteendet från alla parter (Centerpartiet eventuellt undantaget).

I det här fallet var det SD som skapade ett problem med sitt misstroendeförslag. På arbetsplatsen Riksdag och Regering blev det alla andras förbaskade ansvar att lösa problemet, med öga för vad som är till det bästa för nationen Sverige. Men nej, så ser inte våra politiska ledarare på sitt ansvar, på sin arbetsplats. Skamlöst berättade den ena politikern efter den andra, rakt in i kameralinsen, att det här är inte mitt/mitt partis problem att lösa – det är någon annans:

Det är inte jag som har skapat detta, det är högerpartierna, jag har bara hamnat i skottlinjen. 

Det är regeringens ansvar att söka en lösning, det är inte mitt ansvar. Jag avskyr den här situationen. Amineh Kakabaveh

”Det är inte mitt problem” är lyckligtvis "förbjudna" ord från såväl chefer som medarbetare i dagens arbetsliv. Men i politikerlivet anses det som en logisk och framkomlig väg. Det är bedrövligt och förödande för förtroende för de som har den viktiga uppgiften att leda landet.

På jakt efter ljuspunkter så fick vi under samma vecka åtminstone ett kvitto på framsteg och att det i varje fall finns ett beteende som numera inte är förenligt med innehavet av ett förtroendefullt ledaruppdrag inom politiken. Såväl SKRs ordförande (M) och en riksdagsledamot (S) lämnade med omedelbar verkan sina uppdrag förra veckan då de enligt en polisutredning är misstänkta för sexköp i Karlstad respektive Stockholm. På ett konstigt sätt kände jag en lättnad; det finns en viss logik mitt i all galenskap.



Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag. 

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen