80-talets skitjobb och de myglande chefsodågorna

Skitjobb ingick i uppfostran då jag växte upp på 80- och 90-talet. Sommarjobbet i glasskiosken, extraknäcket i videoaffären eller städjobbet på mammas kontor var inte skitgöra. Men det fanns chefer som behandlade timanställda ungdomar på jakt efter fickpengar som skit. Det fifflades med semester- och OB-ersättning, arbetsdagarna kunde bli längre än vad lagen tillät och de värsta chefsodågorna kunde en regnig dag skicka hem en efter halva passet om efterfrågan på glass visade sig skral. LO gick sommarpatrull, men det mesta hamnade på kontot för härdning inför det verkliga arbetslivet som skulle komma sen.

Det är en naturlig instinkt att önska bättre för nästa generation, men mina vedermödor i jobblivet under ungdomen är mer sannolikt rena och skära utopiska önskedrömmar för dagens unga vuxna. Tidigare chefsgenerationer har lämnat efter sig godsaker som sjukförsäkring, fem dagars arbetsvecka, föräldraförsäkring, VAB och arbetsmiljölagstiftning. Vad blir eftermälet till vår chefsgeneration? Det vore olidligt om det var SMS-anställningar, stress och utmattningsdepression.

 

 

 

LO-rapporten ”Anställningsformer och arbetstider 2017” ritar en mindre rolig bild av en svensk arbetsmarknad där allt fler arbetsgivare väljer att erbjuda otrygga anställningsformer. 1990 var 42 000 personer i Sverige behovs- och timanställda. 2016 var siffran 262 000 personer. Av alla anställda i åldern 16–24 år är drygt hälften, 53 procent, tidsbegränsat anställda.

På 80- och 90-talet var det chefsodågornas mygel som gjorde många ungdomsjobb skitiga. SMS-anställning kräver inget chefsfiffel alls, för det är nämligen en helt laglig form för arbetsplanering att från dag till dag skicka ut SMS – eller inte – med 15 sekunders respit att tacka ja till ett dagsarbete. Är du inte tillräckligt snabb går jobbet till nästa person på listan. Mest utsatt för denna anställningsform är unga vuxna och kvinnor, för vilka det verkliga arbetslivet redan har börjat. De extraknäcker inte som mina kompisar och jag gjorde för att spara ihop pengar till en Lacoste-tröja eller Freestyles senaste skiva. Sorgligt många bland dagens unga vuxna går och väntar på SMS med en orosklump i magen; kommer de att få tillräckligt med jobb för att ha råd med mat och hyra?

Den stora mängden chefer var schyssta och valde att inte utnyttja oss då vi var unga vuxna på jakt efter inkomst. Och vill vi att schysst ska bli eftermälet också för vår chefsgeneration så är det hög tid att vi börjar diskutera vilken arbetsmarknad vi vill ha. Och att vi agerar med större heder och förstånd. Möjligheterna är fler idag, men bara för att vi kan så betyder det inte att vi ska. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen