9 av 10 chefer får inte vara sjuka

Det finns de som hävdar att den är trubbig och förlegad eftersom ingenting har hänt senaste 40 åren. Trots internet, bredband, iphone och global konkurrens har Riksdagen inte rört arbetslagstiftningen sedan 1978 då man förlängde den lagstadgade semestern till 5 veckor.
 


Men det är fel att påstå att ingenting har hänt. Såväl vi chefer som våra medarbetare har senaste decenniet gjort mycket för att skapa ett så kallad "mer flexibelt arbetsliv". Låt mig bjuda på några exempel från vår vardag:

...arbetar under semestern och 1 av 4 av alla tjänstemän är tillgängliga för arbete under ledigheter.



 

...går till jobbet när de är så sjuka att de borde stannat hemma och 8 av 10 sjuka chefer som stannar hemma jobbar. Det innebär att 9 av 10 chefer arbetar när de är sjuka. 6 av 10 medarbetare gör likadant.

 

...arbetar övertid varje vecka. Och 4,7 miljoner timmar övertid arbetar Sveriges anställda måndag-söndag. Speciellt bland tjänstemän har övertid blivit en permanent del av arbetstiden, trots att tanken med övertid är att den ska tas i anspråk vid tillfälliga arbetstoppar.

 

...är alltid eller ofta tillgängliga för jobbet när de vabbar och 6 av 10 tjänstemannamedarbetare gör likadant. 5 av 10 tjänstemän som vabbar, jobbar ikapp på kvällen.


 

...vobbar* istället för att vabba och 4 av 10 tjänstemannamedarbetare gör likadant. I 5 av 10 fall är det jobbet och inte barnens behov som styr om det blir vabb eller vobb. 

 

Vi jobbar när vi är sjuka, vi jobbar när vi har sjuka barn och vi jobbar när det är kväll, helg och semester. Aldrig har vi varit så flexibla inställda till jobbets krav och på den resan är vi på god väg att undergräva inte bara den lagstiftning jag tror många med mig anser vara rätt hyggliga ingredienser i ett modernt arbetsliv. Vi riskerar också vår hälsa och prestationsförmåga.

Om vår anmärkningsvärda iver efter att arbeta vore en medveten protest mot Riksdagens påstådda sävlighet hade det inte funnits mycket grund till oro. Men tyvärr, det är inte arbetsglädje som får oss att öppna datorn varje kväll, att hasa oss in på jobbet när vi är hängiga smitthärvor eller parkera sjuka barn framför ipad’en. Undersökning på undersökning visar med stor enstämmighet att vår motor är oro och stress. Känslan av ”oersättlighet” får oss att bita ihop och kämpa på för att hinna med våra arbetsuppgifter samtidigt som vi ogärna vill betunga våra medarbetare och kollegor med mer arbete. Men allra helst vill såväl vi chefer som våra medarbetare vara lediga under semestern, vila när vi är sjuka, ha ledigt på kvällar och helger och fullt och helt ta hand om våra barn när de är krassliga och behöver oss.

Då Sverige 1938 klubbade den första semesterlagen var Riksdagens motiv ”ett ökat behov av rekreation bland arbetarna”. De såg att den ökade mekaniseringen och det högre tempot i produktionen slet ut löntagarna allt snabbare.
 Snart åttio år och en digitaliseringsrevolution senare verkar Riksdagen beslut än idag utomordentligt moderna och framsynta. Men det är till smärre lycka om vi fortsätter att agera stick i stäv med vetenskapen, vårt välmående och det sunda förnuftet.

 

*VOB= man jobbar hemifrån med bibehållen lön samtidigt som man är hemma med sjuka barn. VAB= hemma för vård av sjukt barn, med tillfällig föräldrapenning.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen