Alice’s tankar om sin tid som Monas chef

Smaskigt och förargande, javisst. Jag känner dock ingen nyfikenhet alls kring hur Mona kunde. Göra det och tro att hon skulle komma undan med det. Mona Sahlin har just lagt det som gissningsvis är sitt livs tuffaste chefsvecka bakom sig och partikamrater och tidningarnas ledarskribenter önskar en förklaring till det obegripliga. Hur kunde chefen ge falskt anställnings- och löneintyg, VIP-garageplats, andra förmåner och överhuvudtaget en anställning till sin forna livvakt? Men makt kan som bekant korrumpera och numera vet vi att det mänskliga psyket påverkas genom att makten ger a) lägre hämningar och mindre respekt för sociala normer och regler och b) ökat självfokus och en förhöjd syn på sin egen betydelse relativt till andra människor.

Om jag är helt ointresserad av hur Mona kunde, så är jag däremot sjukt nyfiken på hur chefens chef har haft den senaste veckan. Ingen chef i Sverige kan förra veckan ha önskat sig kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnkes jobb! Det är ministerns ansvar att Den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremisms utredningsuppdrag blir klart till den 15 juni 2016. På målsnöret står hon efter Monas avsked utan chef och en rejält kladdigt soppa att städa upp. Vi är nog många som kan känna med ministern långt in i chefsmagen. Det är i situationer liknande denna när någon underställd verkligen har ställt till det att vi tänker ”Nej, nu skiter jag i det här, jag lämnar det här jobbet!”. I någon halvtimme, sen kavlar vi upp ärmarna och tar itu med problemet. 

Efter fem dagars tystnad svarade Alice Bah Kuhnke i måndags för första gången på journalisternas frågor kring sin underställda chefs förehavande. På Expressen fråga om personliga lärdomar (se nedan) svarar kultur- och demokratiministern i praktiken att lärdomen är att vi har gjort allt rätt. Med större ödmjukhet än vad ministern utvisar i detta uttalande vill jag hävda att hon visst kunde ha gjort saker annorlunda och att det finns långt mer att lära av denna händelse än hon just nu vill inse (eller dela med Expressen). Vad jag kan se i intervjuerna så finns det flera misstag som kan bli goda lärdomar för Alice Bah Kuhnke.



Lärdom nr 1: Inte peta, men inte heller abdikera
Det finns två vanliga misstag chefer för chefer gör.

 
a) Fingrarna i syltburken
Att leda chefer som de vore medarbetare. Det resulterar i underställda chefer som känner sig detaljstyrda och överkörda.

b) Abdikera som chef
Att abdikera de som chef och låta underställda chefer få sköta sig själva och medarbetarna bäst de vill och kan.

Någonstans mellan dessa fallgropar finns det bästa sättet att leda chefer – det indirekta ledarskapet. Lärdom nr 1: Som första linjens chef är uppgiften att se till att medarbetarna löser sina uppgifter. Som chef för chefer är uppdraget att leda underställda chefers chef- och ledarskap.

Utifrån bl a ministerns svar på nedan fråga från Expressen så kan det tyckas som att hon har har klivit i fallgropen; abdikera.


Lärdom nr 2: Fullt ansvar för underställda chefer
Lärdomen nummer 2 är inte att vi har följd reglerna för i Alice Bah Kuhnke’s vi ingår också den regelbrytande chefen Mona Sahlin. Att vara chef för chefer medför inte rätt att frånskriva sig ansvar för underställdas förehavanden eller att peka finger. Lärdom nr 2: Oavsett chefsuppdrag så vilar ansvaret för underställdas förehavanden på chefens axlar.

Lärdom nr 3: Ha koll på hur underställd chefer sköter sitt chef- och ledarskap
Utöver att ha koll på att Mona Sahlin levererade på kommitténs uppdrag så är lärdom nr 3: att kultur- och demokratiministern borde haft bättre koll på hur Mona Sahlin skötte verksamheten och utövade sitt chef- och ledarskap.

Lärdom nr 4: Närhet, men inte för nära
Lärdom nr 4 torde finnas att hämta i frågan: ”Hur får jag som chef i framtiden snabbare signaler om att det finns frågetecken kring hur en underställd chef leder sin verksamhet och utöver sin chef och ledarskap?”. Uppföljning är en viktig uppgift för alla chefer och synnerligen så om du vet att din underställda chefs begåvning – som i Mona Sahlins fall - inte ligger inom området ordning, reda och att följa regler. I strävan efter att ha koll räcker det inte att bara samtala med chefen. Det krävs också en viss närhet och närvaro i verksamheten och till medarbetarna. Det är det enda sättet att se och få eventuella signaler om att inte allt står rätt till och att det finns saker som chefens chef behöver ta itu med. Innan det hamnar på Expressens löp.

Jovisst, det är lätt att vara efterklok. Och det är långt ifrån enkelt att hejda dem som inte har respekt för regler och som med lätthet tar för sig mer än vad som rimligt eller lagligt är. Och som sätter sina egna behov framför verksamhetens. Samtidigt är just det en viktig del av chefsjobbet och synnerligen så om du är chef för chefer. En annan betydelsefull ingrediens i chefsjobbet är att lära sig av sina misstag vilket nog är det klokaste Alice Bah Kuhnkes kan ägna sig åt nu.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen