Alla de som lämnar sin chef, inte för att de kan – men för att de måste

Du har säkert läst dem du också; solstrands-artiklarna om lyckliga chefer eller medarbetare som helt eller delvis har lämnat sina jobb för att få en vettig(are) tillvaro. ”Bra för dig” tänker jag alltid, men chefen i mig känner samtidigt att det är något som skaver. 

Det är en olycklig utveckling att fler väljer att jobba mindre eller ingenting alls, samtidigt som Sverige brottas med allvarlig brist på kompetens. Människan har visserligen sen urminnes tider längtat efter att fritt/friare kunna styra sin egen tid och (löne)arbeta mindre. Och en skillnad nu jämfört med tidigare är att du inte behöver tillhöra den lilla gruppen av ekonomiskt oberoende eller välbeställda för att göra valet. Att många i välståndssverige har den möjligheten ger anledning att känna stor tacksamhet.

Det som skaver däremot är att den främsta drivkraften inte tycks vara det ekonomiska utrymmet. De gör det inte främst för att de kan, men för att de känner att de ”måste”. Alla som en lämnar de på grund av kraven, stressen och en känsla av att jobbet har tagit över tillvaron. I vår tids gränslösa arbetsliv blir det inte sällan fint lite eller nästintill ingenting över till livet med stort L

8-timmars-dagen infördes 1919 med logiken att 8 timmars sömn, 8 timmars jobb och 8 timmars privatliv är människans optimala kombination. 1971 kom den sista ändringen i arbetstidslagstiftningen, med införandet av 40-timmars/5-dagars arbetsveckan. Sen har det inte hänt något på 47 år. Med lagstiftningen alltså. Vårt arbets- och samhällsliv däremot går knappt att jämföra med det vi hade 1971. 

2018 producerar vi mer än dubbelt så mycket per timme mot vad vi gjorde på 70-talet. Övertiden har ökat och vi arbetar idag inte bara hårdare, men också mer än vi gjorde då. Lägg till att andelen heltidsarbetande har ökat kraftigt samt att den nya tekniken blivit det gränslösas möjliggörare. Det är begripligt varför en av tre idag upplever arbetsrelaterad stress samt att sjukskrivningarna skenar – och att fler bestämmer sig för att lämna arbetslivet för att de känner att ”de måste”. 

Det finns de som hävdar att lösningen är att ändra lagstiftningen och införa 6-timmars arbetsdag, vilket man i andra länder tror att vi svenskar redan har gjort. Med tanke på utvecklingen och att det snart är 50 år sen sist så låter det vettigt att se över lagstiftningen, men jag är tveksam till att arbetstidsförkortning är lösningen. Utmaningen för många idag är ju inte främst att lämna arbetsplatsen fysiskt, men att lämna jobbet mentalt dessa 8+8 timmar som enligt lagstiftningen är avsatta till livet med stort L.

Jag kan inte se på det som annat än ett gediget chefsnederlag att så många – helt eller delvis – vill lämna vårt arbetsliv för att de ser sig så illa tvungna för att få en vettig tillvaro. Det är ett misslyckande eftersom kompetens är en så stor bristvara. Men allra mest tynger det att så många chefer och medarbetare i välfärdsstaten Sverige år 2018 upplever att Jobbet + Livet är en omöjlig ekvation att lösa.


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen