Det är beklämmande att cheferna ens har mage att ställa frågan

Det finns chefer som vänder sig till ministrar och expertmyndigheter för att få tydlig vägledning i hur de ska hantera nya och knepiga verksamhetsfrågor ur ett smittoperspektiv. Sen finns chefer på ett statligt miljardföretag som mitt under pågående coronakris vänder sig till en minister och sin ägare för att få förklarat begreppet förebild, och hur man hållbart ska sköta sin verksamhet. 

Kort bakgrund; Fem miljarder kronor har regeringen avsatt i tillfällig rabatt på hyreskostnader för utsatta branscher, och vid en pressträff den 25 mars sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att staten som hyresvärd kommer att

… gå före och visa vägen och vara generösa mot de hyresgäster som hyr i statliga lokaler.”

Tre veckor senare skriver SvD en artikel om att trots regeringens löfte visar det sig att offentliga hyresvärdar är sämre på att hjälpa krisdrabbade företag än de privata. 

Jernhusens hyresgäster i Uppsala vittnar dock om en ohållbar situation där Jernhusen inte erbjuder några hyresrabatter eller andra lättnader.” Riksdagsledamoten Marta Obminska (M)

Det statliga fastighetsbolaget Jernhusen – som hyr ut butikslokaler på närmare fyrtio svenska järnvägsstationer – uttalar sig i frågan genom sin pressansvariga Cecilia Granath. Hon gör det tydligt att förebildsrollen är inget Jernhusen vill ha och dessutom behöver de få en beskrivning av vad det innebär ”att gå före och visa vägen och vara generös”.

Jag tycker att alla har ett lika stort ansvar.”

Vi vill att han ska utveckla det. Mina kollegor har varit i kontakt med regeringskansliet för att diskutera detta.”

Att Bolund ska behöva ägna sig åt den här sortens elementär chefshandledning av högt uppsatta chefer är beklämmande. Coronakris eller ej så ska inte ministern behöva förklara för sina chefer verksamhets- och samhällsnyttan av att vara en förebild och generös.

FÖREBILD – att gå före och visa vägen

Förebildsuppdraget är inget fritt valt arbete för chefer. Statliga bolag är förebilder – antingen de vill det eller ej. Alla är visserligen inte bra förebilder, men förväntan och strävan måste givetvis vara att de ska vara det. Riksdag och regering som lagstiftare och ansvariga för att se till att gällande lager, regler och riktlinjer följs måste givetvis kräva mer av sina egna bolag och chefer. Logiken är basal och lättförståelig: Om vi inte lever som vi lär kommer inte heller privata ägare att göra det. 

GENERÖS – att inte styras av kortsiktigt egenintresse

Det finns två övergripande slutsatser efter årtionden med forskning kring krisledarskap:

  • Den första krisen kanske var oundviklig, men en sekundär kris orsakad av fel respons kan undvikas. 
  • Alla kriser har sina offer, skurkar och hjältar. 

För alla med elementär kunskap i affärs- och samhällsekonomi är det den sekundära krisen Bolund söker minimera genom att lova att de egna fastighetsbolagen ska vara generösa. Helt enkelt för att den sekundära krisen kommer drabba fastighetsbranschen (samt övriga branscher och samhället i stort) mycket hårdare än värdet av tre månaders hyresreduktion. 

I en kris väljer chefer vilken roll de och deras organisation vill spela; offer, skurk eller hjälte. För att kliva in i hjälterollen krävs medvetna val om att i viss utsträckning prioritera ”the greater good” framför egenintresse. Det har enligt forskning visat sig vara ett inte bara hållbart, men också effektivt krisledarskap som bidrar till bibehållen hög produktivitet i teamet och verksamheten.

When you develop a reputation for being responsive and generous, an ever-expanding mountain of requests will come your way." Adam Gant, professor Wharton och författare till fyra New York Times bestseller böcker.

Jag vet inte om Jernhusens chefer har fått den chefsvägledning av Bolund som de efterfrågade, men indirekt kom den efter riksdagsledamoten Marta Obminskas (M) fråga den 3 april kring Bolund uttalande 25 mars 2020:

”Jernhusens hyresgäster i Uppsala vittnar dock om en ohållbar situation där Jernhusen inte erbjuder några hyresrabatter eller andra lättnader.”

”Avser ministern att vidta några åtgärder för att staten, via de statliga bolagen som Jernhusen, ska gå före och visa vägenför andra fastighetsägare genom att vara generösmot sina hyresgäster i en väldigt svår situation?”

Den 15:e april svarade Bolund

… angående att gå före och visa vägen/förebild:

"Regeringen har en hög ambition vad gäller hållbart företagande och har högt ställda förväntningar på att bolag med statligt ägande ska agera föredömligt och bedriva sin verksamhet på ett sätt som gynnar hållbar utveckling."

… angående generös/att inte styras av kortsiktigt egenintresse:

”Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter, samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. Jag har fullt förtroende för att styrelsen och ledningen i Jernhusen AB hanterar detta på ett professionellt och ansvarsfullt sätt.”

Summa summarum tycker vi nog lika Bolund och jag. Högt uppsatta chefer ska ha förmågan och modet att gå före och visa vägen och inte styras av kortsiktigt egenintresse – i alla lägen, coronakris eller ej. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen