Att koppla bort jobbet på semestern är inget omtänksamt chefsbeteende

Då Sverige 1938 införde lagstadgad rätt till två veckors betald semester följdes det av en genuin oro för att arbetarna skulle spendera sin semester på ohälsosamma nöjen som att ”festa, supa och slåss”. Att vi idag skulle ägna oss åt den typen av förströelser vore föga sannolikt. Snarare är bekymret att alltför många sysslar med något så ohälsosamt som att jobba på semestern.

Sommaren 2015 hade H&M en uppmärksammad rekryteringskampanj i USA, där företaget erbjöd no-vacation-amerikanerna att ta ledigt ”The Swedish-style”. Vi är väl alla skyldiga till att någon gång, lite självbelåtet och tveksamt charmant, ha förklarat för en utlänning hur förmånligt vi har det här i Sverige med semestrar, föräldraledigheter och annat. Men frågan är om vi fortfarande kan leva upp till omvärldens bild av oss som 5-veckors-semester-livsbejakande slöfockar? För som bekant är det inte kvantiteten, utan (semester)kvaliteten som räknas. Och tack vara smarta telefoner, bärbara datorer och alltid tillgängligt bredband arbetar enligt Unionen 60 procent av svenska chefer på semestern.

Så måhända är det inte bara amerikanerna som behöver påminnas om varför det är bra med semesterledighet? Jag har fyra flumfria argument till varför vi chefer bör koppla bort och ta helt ledigt i sommar:

1. Semester är ingen förmån

Semester, en generös förmån eller en omtänksam belöning? Svar: Inget av dem. Semester har sitt historiska ursprung i jakten på produktivitet och tillväxt. Då Sverige 1938 klubbade den första semesterlagen var Riksdagens motiv ”ett ökat behov av rekreation bland arbetarna”. De såg att den ökade mekaniseringen och det högre tempot i produktionen slet ut löntagarna allt snabbare.

2. Semester handlar inte (längre) om sunt förnuft

Löntagarsemesterns skapelse byggde mer på sunt förnuft och övertygelse än på vetenskap. Idag har vi emellertid kilometervis med forskning som faktiskt bevisar att semester är en produktivitetshöjare. Det spelar ingen roll hur roligt jobbet är, alla behöver återhämtning och vila. Att arbeta non-stop är en garanti för produktivitetstapp. Vila ger större kraft, mindre stress och sist men inte minst så gör det oss smartare.

But the productivity is what counts. If you feel you are happy and rested, you'll do better job."
H&Ms USA-chef Daniel Kulles förklaring till amerikanerna om varför företaget erbjuder fem veckors semester även i no–vacation–nationen USA.

3. Uppkopplad och tillgänglig semester = pengar rakt i sjön

Eftersom det är semesterkvaliteten och inte kvantiteten som räknas, så är uppkoppling och tillgänglighet på semestern pengar rakt i sjön. Våra verksamheters investering i de anställdas produktivitet – genom betald semester – blir olönsam.

Även din privata semesterresa ger sämre avkastning om du jobbar. Enligt en studie från University of Texas ökar sannolikheten med 43 procent att du får svårt att komma ihåg och tillgodogöra dig resan om du jobbar upp till en 1 timme om dagen under ledigheten.

4. Medarbetarna behöver att chefen tar semester

Det finns en sak som är viktigare än vår produktivitet som chefer och det är våra medarbetares. De utgör hela 90 procent av arbetsstyrkan, och föga förvånande har många av dem anammat chefens ovana att jobba under ledigheten – eller att inte ta ledigt alls.

Amerikanska företag som är övertygade om vikten av ledighet och återhämtning ger pengabelöningar till anställda som lämnar kontoret. Det enda kravet är att de kopplar bort totalt. Inga mejl. Inga telefonsamtal. Tyska företag stänger ned servern och förbjuder mejl och jobbprat under sommarledigheten.

Men istället för morot eller piska, varför inte gå direkt på det vi vet ger störst effekt? Nämligen att ”städa trappan uppifrån”. Om vi chefer tar ledigt och kopplar bort på semestern så kommer våra medarbetare att göra det samma.

Att koppla bort jobbet på semestern är inte främst ett omtänksamt chefsbeteende. Det är nödvändigt och för våra verksamheters bästa. Men om du inte går igång på produktivitet, tillväxt och lönsamhet, så kanske Bertrand Russels ord kan locka dig ut i bortkopplad ledighet:

Working less will guarantee happiness and joy of life, instead of frayed nerves, weariness, and dyspepsia."
Bertrand Russels

 

GLAD MIDSOMMAR BÄSTA CHEFER!


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen