Att vara (rikspolis)chef är banne mig inget skitjobb

DEEEET FIIIIINNS IIIIIINGA SKITJOOOOOOBB!!!! Den norska hotellkungen Petter Stordalen kastar upprört kavajen på golvet. Han har precis visat ett tv-klipp där den norska riksdagens talman Thorbjörn Jagland påpekar att vi ska vara tacksamma för att invandrare vill komma till Norge och göra skitjobben. 

Scenen utspelade sig på Grand Hotel i Stockholm på ett ledarskapsevenemang jag arrangerade 2006. Nu var Stordalen förtvivlad och förbannad, för vad gör man som hotellchef när en av landets högsta ledare berättar för ens (städ)personal (”vasker” på norska) att deras jobb är skit (dritt)?

Uttalandet är inte bara en grav nedvärdering av flera yrkeskårer och människorna som gör jobbet, utan också direkt fel. Alla som någon gång har besökt ett hotell kan skriva under på att det inte är betydelselöst huruvida rummet är städat eller inte. Det är tvärt emot avgörande. Allt vi gör, gör nytta för någon. Och gör det inte det, så ska vi sluta göra det helt och hållet. Stordalen har alltså helt rätt; det finns inga skitjobb.

Tyvärr är det inte alls ovanligt att både chefer och medarbetare tänker och på olika sätt kommunicerar att andra har skitjobb. Men nu har jag för första gången stött på en chef som anser att hans eget jobbär skit. Dan Eliasson sa i en intervju i Dagens Nyheter förra veckan att jobbet som rikspolischef – chefsjobbet han ofrivilligt fick lämna i februari i år – var just skitgöra. 

”Efter mina tre år behöves det ett nytt ansikte som kunde föra den nya organisationen in i framtiden. Jag fick göra skitgörat. Nu får Anders (Thornberg) använda organisationen och försöka trimma den, göra den spänstig och starkare.” Dan Eliasson

Det allt annat än klädsamma budskapet från Eliasson är att ”det var inte jag, det var (skit)görat” som gjorde att jag fick gå. Och att hans efterträdare Anders Thornberg – tack vara Eliassons hårda slit – nu har en räkmacka till chefsuppdrag där uppgiften begränsar sig till att ”trimma” lite i kanterna. Minst anständigt av allt försöker Eliasson att i förskott ta till sig äran av efterträdarens eventuella framgång där han själv misslyckades. 

Så vad är egentligen detta ”skitgöra” som Eliasson ömkar sig över? Jo, det var den högst vardagliga och helt avgörande chefsuppgiften att driva genom en förändring. Där Eliasson – i motsättning till de flesta andra chefer – hade möjlighet att ta ställning till själva förändringsuppdraget innan han tackade ja till jobbet som (rikspolis)chef. 

Jag vill som Stordalen kasta kavajen och skrika ”att vara chef är inget skitgöra!!!!”. Men rätt ska vara rätt. Eliasson säger ju inte att själva rikspolischefsjobbet var ”skitgöra”. Men inte ens en tuff, krävande och knepig uppgift är detsamma som skit. Snarare kan det betyda att det är guld (värt). Utan jämförelse i övrigt; tror du exempelvis att vinnaren av Nobels fredspris 2018 Denis Mukwege skulle kalla sin objektivt sett tuffa och svåra chefsuppgift – att stoppa sexuellt våld som krigsvapen – som ”skitgöra”? Med säkerhet inte. 

Att säga att (uppgifter inom) ditt chefsuppdrag är skitgöra är respektlöst och nedvärderande gentemot dina kunder (utsatta kvinnor och barn eller i Eliassons fall landets invånare), underställda chefer och medarbetare, uppdragsgivaren som anställde dig samt hela den samlade chefskåren.

Det är också nedvärderande och respektlöst gentemot dig själv. För den chef som anser att hen har ett ”skituppdrag” på sitt bord kommer med all sannolikhet också att göra ”skit” ifrån sig. Säkerligen var det inte bara Eliassons ”ansikte” som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson hade tröttnat på då han i vintras ”omplacerade” Eliasson till den jämförelsevis pyttelilla myndigheten MSB. 


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen