Reklambilden och femton andra saker som ger chefer ångest

Ångest, jag får ångest. Det är chefernas omedelbara reaktion när jag ber dem kolla på bilden. Tele2-reklamen – som i dagarna dyker upp på förstasidan når vi surfar in på en rikstäckande tidning – ger löftet om att vi ska få jobba obegränsat mycket. Mig ger den en djupt olustladdad Vilse-i-pannkakan-känsla och jag lämnas med funderingen om vilka på telekombolaget som har förväxlat drömmen med mardrömmen.

För ingen chef, eller medarbetare för den delen, drömmer om att (behöva) jobba i bilen en sen kväll på väg någonstans. Ännu mindre om att få jobba obegränsat mycket. De flesta chefer har en (sund) dröm om otillgänglighet, gränser och det numera näst intill omöjliga; att få jobbet gjort på kontoret och under ordinarie arbetstid.

”När arbetet uppfattas som en persons (förväntade) intresse blir det också lätt att rationalisera nåbarhet och uppkoppling för kunder, kollegor och arbetsgivare även utanför arbetstid.” Ur den tvärvetenskapliga forskningsrapporten ”Kunskapssammanställning 2018:2 Nya sätt att organisera arbete – betydelsen för arbetsmiljö och hälsa”, Arbetsmiljöverket

Vi jobbar inte närsomhelst och överallt – hemma, i bilen, på ett café eller på bussen – för att det är den ljuva drömmen. Vi gör det för att det är möjligt, för att leva upp till skenande förväntningar om tillgänglighet och framförallt i en strävan efter att få lite lugn och ”ostörd” koncentrationstid. Det sistnämnda är för många chefer en omöjlighet i det öppna kontorslandskapet belamrat med distraktioner av olika slag. 

“It’s no wonder people are working longer, earlier, later, on weekends, and whenever they have a spare moment. People can’t get work done at work anymore.” Ur boken It Doesn’t Have to be Crazy at Work, Jason Fried

Och vad är det vi har att brottas med på kontoret som gör det nödvändigt att sitta och jobba i bilen i kvällsmörkret? Förutom möten och mejl, så finns det enligt en ny amerikansk studie en topplista på saker som berövar oss koncentration och därmed en vettig fritid:

  1. En kollega som pratar högt i telefon
  2. Kollegor som pratar i närheten
  3. Telefonsignal och -larm
  4. Kontorsfirande (födelsedagar, avtackningar, pensionsavgångar med mera)
  5. Teammöten i närheten
  6. Barn på besök
  7. Teamlekar tvärs över kontoret
  8. Familjemedlemmar på besök
  9. Bordsspel (bordtennis, videospel, fotboll, biljard med mera)
  10. Husdjur på kontoret
  11. Ljud från utsidan (bilar, sirener, byggarbete med mera)
  12. En kollega som äter
  13. Värme- och luftkonditioneringssystem
  14. Skrivare
  15. Kaffemaskiner

Det är något ångestframkallande deppigt över att vi ska jobba obegränsat – överallt och närsomhelst. För parallellt med framväxten av det gränslösa arbetslivet har sjukskrivningarna i Sverige ökat markant, och stress och brist på återhämtning är en stor samhällsutmaning. Forskartipset om vad vi chefer kan göra åt saken är att göra det gränslösa arbetslivet mindre gränslöst. För livet ska med fördel innehålla annat än bara jobb. 

Vi behöver ha större fokus på människans behov av lugn och ro, samt en viss privat sfär på arbetet för att få jobbet gjort. Och kollar vi på den till stora delar absurda femtonpunktslistan; till exempel teamlekar mellan skrivborden, biljardbord, husdjur och småbarn som berövar oss såväl koncentration som fritid, så torde chefsuppgiften inte vara omöjlig. Vi kan alltså om vi vill göra det möjligt för oss själva och våra medarbetare att utföra arbetet på betald arbetstid, för att sen gå – alternativt åka bil utan paddan i knäet - hem till Livet med stort L. 

”Sammanlagd data från Arbetsmiljöundersökningarna, SCB/Arbetsmiljöverket visar att förekomsten av arbetsrelaterad stress har ökat påtagligt sedan början av 1980-talet, och forskarna bedömer att den arbetsrelaterade dödligheten på grund av stress kommer fortsätta att öka.” Pressmeddelande "Stress vanligare orsak till arbetsrelaterad dödlighet i framtiden" Arbetsmiljöverket 28 maj 2019


Som prenumerant på Chefshusets nyhetsbrev får du Vibekes blogg direkt i din mejl varje onsdag.

Till bloggarkivet

Vibeke Pålhaugen

Ett par år efter civilekonomstudierna kom jag till insikten att finansvärlden inte var så stimulerande som jag hade hoppats. Jag gick vidare till en karriär som affärsutvecklare och strategikonsult, och 1999 lämnade jag hemlandet Norge för Stockholm, Sverige.

Jag har varit väldigt förtjust i alla mina jobb, men livet blev som allra bäst efter att jag blev chef! Åren 2003 till 2011 arbetade jag på tidningen Chef, först som vice VD och från 2006 som VD. April 2011 startade jag verksamheten Chefshuset där min ambition är att jag och kollegorna på olika sätt ska bidra till att höja chefers prestationsförmåga och välmående. Plattformen för Chefshuset är min djupa övertygelse om att goda ledare är lösningen på allt.

Chef- och ledarskapsfrågor – högt och lågt – är vad mitt arbete handlar om, och det ger mig den stora förmånen att få möta tusentals chefer varje år. Och det är ofta i deras chefsvardag jag hittar material till mina veckovisa bloggar.

15 02

Upprepade dåliga beslut är otillåtet för alla undantaget chefen själv

Av Vibeke Pålhaugen

– Alla kan fatta dåliga beslut – men inte vid upprepade tillfällen, deklarerade Magdalena Andersson som sin ”enkla ledarskapsfilosofi”. Med den som grund backade hon… Fortsätt att läsa->

25 01

Chefstillvaron baserad på ”sanning, lögn och dåligt minne”

Av Vibeke Pålhaugen

Jag kan begripa om det spontant inte känns lockande att ta sig an TV-serien Makten, som just nu sänds på SVT. Men ett tio timmar långt drama om det norska socialdemokratiska partiet… Fortsätt att läsa->

Mest läst

Läs alla blogginlägg i arkivet

Prenumerera på bloggen

Vibeke Pålhaugen